• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

EOPEOP

Eläinoikeuspuolue

  • Etusivu
  • Tavoitteemme
  • Lausunnot & Blogit
  • Media
  • Yhteystiedot
  • Tue
  • Liity jäseneksi
  • Kuntavaalit 2021
  • suomi
  • Lausunnot
  • Blogi
  • Vieraskynä
EOP

ELÄINOIKEUSPUOLUE ON SEKÄ SUOJELUN ETTÄ OIKEUKSIEN ASIALLA

29.4.2017 by Eläinoikeuspuolue

Kevään aikana Suomen Eläinoikeuspuolue ja sen perusideologia on herättänyt keskusteluja eri suunnilla. Kuntavaaleja edeltävinä viikkoina sosiaalisessa mediassa EOP sai ihmettelyä vegaanien keskuudessa siitä, etteivät kaikki ehdokkaamme olleet vegaaneja. Toisaalta puolueen ajamaa yhteiskunnallista muutosta on pidetty liian radikaalina.

Emme aja ainoastaan tuotantoeläinten hyvinvointiparannuksia, vaan kyseenalaistamme koko lihanormin. Eläinten vapauttaminen ihmisten hyväksikäytöltä ja niiden oikeuksien toteuttaminen yhteiskunnassamme pitkällä aikavälillä ovat tavoitteita, jotka on puoluetta perustettaessa tarkoin harkittu. Näistä emme tule luopumaan. Haluamme valottaa joitakin eläinsuojelu- ja eläinoikeusnäkemysten eroja ja yhtäläisyyksiä. Esitämme perusteluja sille, miksi EOP on nimeltään nimenomaan eläinoikeus- eikä ainoastaan eläinsuojelupuolue. Kerromme myös, miksi emme vaadi jäseniltämme tai edes ehdokkailtamme täysin vegaanista elämäntapaa.

Haluamme edistää kaikkien eläinten oikeudenmukaista kohtelua, lisätä tietoisuutta eri eläinkysymyksistä ja tukea eläin- ja ympäristöeettisten vaihtoehtojen tarjontaa. Lopullinen päämäärämme on kaiken eläinten riiston lopettaminen.


SUOJELUNÄKEMYKSEN JA OIKEUSNÄKÖKULMA YHTENEVÄISYYDET JA EROAVAISUUDET

Ajatus eläinoikeuksista on herättänyt niin teoreettista, yhteiskunnallista kuin laillisuuteen liittyvää keskustelua. Eläinetiikassa on useita suuntauksia ja teorioita, joille yhteistä on ainakin eläimen yksilöarvon tunnustaminen. Peruslähtökohta on se, että ihminen on moraalinen toimija, ja eläin on moraalisen toiminnan kohde, jonka ei tarvitse kyetä moraaliseen ajatteluun tai toimintaan itse (Aaltola 2004, 212 & 248).

Eläinsuojelullinen näkökulma painottaa esimerkiksi valvontaa, eläinsuojelun ammattilaisten ja tuottajien yhteistyötä ja poliittisia päätöksiä. Suojelunäkökulmaa motivoi esimerkiksi eläinrakkaus ja samastuminen koe-eläinten kärsimyksiin (Helkama 2009, 123). Eläinsuojelun näkökulmassa nähdään, että eläinten käyttäminen ja eläintuotanto on oikeutettua, mikäli tuotannossa huomioidaan eläimen hyvinvointi ja nimenomaan kivun välttäminen (Aaltola 2004, 43). Esimerkiksi teurastamisen käytäntöihin liittyvissä asioissa eläinsuojelullinen näkökulma korostaa teurastamoiden käytäntöjen parantamista ja avoimuuden lisäämistä (Ollila 2016).

EOP haluaa ensin kieltää kipua aiheuttavat toimenpiteet, kuten sähköpiiskan käyttämisen teurastamoissa, ja eläimen pitämisen sidottuna ja kasvattamisen pienissä tiloissa. Ehdotamme eläinsuojelurikoksiin erikoistuneen valtakunnansyyttäjän viran perustamista. Haluamme tukea paikallisten eläinsuojeluviranomaisten ammattitaidon kehittämistä kouluttamalla vastaavat poliisit ja paikalliset syyttäjänviranomaiset tehtäviinsä nykyistä laajemmin. EOP:n mielestä löytöeläinten hoitoon tulee lisätä resursseja niin, että niin luonnoneläimille kuin lemmikkieläimille voidaan muodostaa koko maan kattava hoitokotiverkosto.

Eläinten oikeuksien julistus hyväksyttiin 1978, ja oikeuksista käydään yhä kiivasta keskustelua. Eläinten suojelun kannattajat eivät välttämättä ajattele eläinten oikeuksia ja tunne eläinten oikeuksien julistusta. (Helkama 2009, 123.) Oikeutta elämään painotetaan tyypillisesti perus- ja ihmisoikeuksista puhuttaessa. Eläimen elämää ei suojella eläinsuojelullisista lähtökohdista käytännössä ollenkaan. Eläin voidaan lähtökohtaisesti tappaa mistä tahansa syystä, kunhan tappamisella ei esimerkiksi loukata toisen omistusoikeutta tai metsästys- tai rauhoitussäännöksiä. Tappaessa ei saa kuitenkaan aiheuttaa tarpeetonta kärsimystä. (Kurki 2012, 47.) Oikeusnäkökulma kyseenalaistaa eläinten käyttämisen liukuhihnatuotteina, ja muun muassa tehotuotanto nähdään ongelmallisena kiireen, tuotantomäärien ja eläinten hyväksikäytön takia. (Aaltola 2004, 151).

Oikeusnäkökulmasta koko asetelma – siis esimerkiksi eläinteollisuus ja suhteemme siihen – on epäkunnossa. Siinä missä eläinsuojelullinen näkökulma korostaa tarpeettoman kivun välttämistä ja eläinten hyvinvointia, oikeusnäkökulma korostaa eläimen oikeutta elämään. Ihmisen kyky moraaliseen ja rationaaliseen ajatteluun ei tee ihmisestä arvokkaampaa muihin eläimiin verrattuna: moraalinen toimijuutemme velvoittaa meidät vastuuseen muusta olevasta. Oikeusnäkökulmasta ratkaisu esimerkiksi eläintuotannon problematiikkaan löytyy lihansyönnin vähentämisestä tai lopettamisesta ja koko eläinsuhteen uudelleenarvioinnista. Oikeusteoria korostaa yksilön olemusta ja kunkin yksilön oman elämän subjektiutta. Tällöin vastuu jakautuu jokaisen eläinperäisiä tuotteita kuluttavan kannettavaksi. (Ollila 2016; Aaltola 2004.)

ELÄINSUHTEEN UUDELLEENJÄRJESTYS JA TOIMINTATAPOJEN MUUTOS

EOP aikoo lähestyä eläinsuhteen uudelleenjärjestämistä samanaikaisesti joka suunnalta. Haluamme parantaa tuotantoeläinten hyvinvointia vahvistamalla eläinsuojeluvalvontaa ja kannattamalla tuotantoa koskevia vähimmäisvaatimuksia, jotta lajityypilliset tarpeet tullaan ottamaan jatkossa paremmin huomioon. Aiomme vaikuttaa siihen, että eläinyksilön elämää haittaava jalostus lopetetaan ja kielletään. Samaan aikaan tulemme ajamaan maidon- ja lihantuotannon rakenteellisen suosimisen purkamista muun muassa uudelleenkohdistamalla maataloustukia ja verotusta sekä tukemalla kasviperäisiä innovaatioita. Näillä keinoilla rohkaisemme ihmisiä muuttamaan toimintatapojaan ja tottumuksiaan vähitellen. Emme pakota ketään äkillisiin ruokavalio- tai elämäntapamuutoksiin.

Ruokailutottumustemme ja ruoantuotannon vähittäin tapahtuvien muutosten lisäksi tavoittelemme eläinystävällisempiä toimintatapoja myös muutoin.  Kannustamme esimerkiksi eläinten kasvattamisen ja ostamisen sijaan tarjoamaan kodin löytöeläimille. Emme vastusta pienimuotoista terveiden maatiaisrotujen ylläpitoa lemmikkeinä, jos se tapahtuu eläimen lajityypillisiä tarpeita ja intressejä kunnioittaen. Emme myöskään tavoittele eläinten ehdolla tapahtuvan harrastustoiminnan lopettamista, mutta pyrimme kieltämään epäterveen kilpaurheilun, jossa eläin nähdään ainoastaan urheiluvälineenä, ei tuntevana ja kärsimykseen kykenevänä yksilönä.

Ymmärrämme, että tällainen tulevaisuuden kuva tuntuu monista vielä hämmentävältä. Planeettamme ja ihmiskunnan tulevaisuuden kannalta muutos on kuitenkin välttämätön. Lihanormiin perustuva yhteiskunta on eettisesti ja ekologisesti kestämätön. Lihansyöntiä ei siis voida enää pitää kansalaisten yksityisasiana, vaan koko maapallon tulevaisuutta ja elämän jatkuvuutta uhkaavana asiana. Asennemuutosten, teknologisen kehityksen ja niitä tukevan poliittisen ohjauksen avulla pitkällä aikavälillä kasviperäinen ruoka tai keinoliha tulee olemaan yhtä edullista kuin eläinperäinen nykyisellään. Miksi  pitäisimme kiinni lihanormista, kun voimme valita muita tapoja, jotka eivät vaadi luonnonvarojen tuhlausta, monimuotoisuuden häviämistä, ilmaston vaarantamista ja eläinten tappamista? Tuemme muiden eläinoikeuksia ajavien kansalaisjärjestöjen ansiokasta työtä, ja haluamme saavuttaa tavoitteemme yhteistyössä heidän kanssaan. Lisäksi aiomme toimia myös yhteistyössä muiden maiden eläinpuolueiden ja muiden eläinten oikeuksista kiinnostuneiden poliittisten toimijoiden kanssa.

Koska tämä ei tapahdu hetkessä, pyrimme tavoitteeseen ensisijaisesti rakenteellisilla ja lainsäädännöllisillä muutoksilla, emme puuttumalla jäsentemme ja tukijoidemme päivittäisiin henkilökohtaisiin valintoihin. Ympäristöstäkin voi olla huolissaan ja tehdä työtä ilmastonmuutosta vastaan, vaikka istuisi arjessaan vanhanaikaisen bensiiniauton ratissa. Emme voi olettaa, että jokainen ympäristön tai eläinten puolesta puhuja omistaisi uusimman sähköauton tai asuisi erakkona metsässä omavaraisena vegaanina. Edistämme eläintuotteista luopumista ja niiden korvaamista kasviperäisillä tuotteilla muun muassa päiväkodeissa, kouluissa, sairaaloissa ja muussa julkisen sektorin ruokatarjonnassa.

RAJATTOMAN KASVUN HARHA

Jatkuva kasvu on vaarallinen ja silti yleisesti toistettu illuusio. Rajaton kasvu rajallisessa tilassa on kuitenkin mahdotonta. Esimerkiksi suomalaiset käyttivät jo alkukeväällä osansa luonnonvaroista, joiden olisi pitänyt riittää koko vuodeksi. Elintapamme kasvattaa ekologista velkaa, joka vaikeuttaa seuraavien sukupolvien mahdollisuutta hyvään elämään.

Huolimatta siitä, että aineellisen kasvun tarkkoja rajoja ei tunneta ja että teknologian kehitys saattaa työntää niitä tuonnemmas, ihmisen tulisi ymmärtää, ettei meidän tarvitse tuhota luontoa tai lajeja todellisten tarpeittemme tyydyttämiseksi. Ekosysteemin ja siihen kuuluvien yksilöiden suojelu on yksi EOP:n perusperiaatteista. Koska nykyinen eläintuotantoon perustuva yhteiskuntamalli uhkaa ympäristöä sekä suoraan että välillisesti, elinympäristöjen saastumiseen ja tuhoamiseen sekä yleiseen välinpitämättömyyteen ja ihmiskeskeisyyteen on kiinnitettävä suurempaa yhteiskunnallista huomiota.

Kaikki EOP:n ehdokkaat ovat sitoutuneet edistämään näitä tavoitteita kaikessa poliittisessa toiminnassaan. Kaikki, jotka haluavat antaa tukensa eläimille ja kestävämmälle tulevaisuudelle, ovat tervetulleita mukaan. Eläimet eivät itse voi puhua omasta puolestaan: ne tarvitsevat äänekseen eläinten elämäntahdosta välittävien ihmisten puolueen.

 

Suomen Eläinoikeuspuolue

 

LÄHTEET

Aaltola, Elisa 2004: Eläinten moraalinen arvo. Helsinki: Vastapaino.
Eläinten oikeuksien julistus. Verkossa: http://jose.kersten.free.fr/aap/pages/fi/UDAR_fi.html
Eop.fi: Usein kysytyt kysymykset. http://www.eop.fi/tavoitteemme/ukk/
Helkama, Klaus 2009: Moraalipsykologia. Helsinki: Edita.
Kurki, Visa 2012: Tarvitaanko eläinten oikeuksia? Eläinten oikeussubjektiviteetin mahdollisuus ja hyödyt. Verkossa: http://www.gjal.abo.fi/gjal-content/A2012-06/Article1/elainoikeudet-kurki-gradu-1.pdf
Ollila, Tiina 2016: Teurastamisen representointi teurastamovideoiden synnyttämissä lehtijutuissa. Verkossa: http://urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-201605112507

Filed Under: EOP Blogi Tagged With: #lihanormi, EOP

Primary Sidebar

Etsi blogista

Viimeisimmät

  • PAREMPI ELÄIMILLEKÖ?
  • Eläinoikeuspuolueen tulevaisuusohjelma on julkaistu
  • ELÄINOIKEUSPUOLUEEN TULEVAISUUSOHJELMA
  • Eläinoikeudet, eläinlääkärit ja etiikka nyt ja tulevaisuudessa
  • Maailmanlaajuinen kutsu ruokavallankumoukseen!

Facebook

2 päivää sitten

Eläinoikeuspuolueelta pyydetään aika ajoin kannanottoja halal-teurastamisen osalta. Tänäänkin meitä on lähestytty aiheen tiimoilta Ylen uutisoitua eläinsuojelurikoksesta, jossa oli teurastettu lampaita ilman tainnutusta. Vastaavia kannanottoja ei ole vielä kertaakaan pyydetty, kun kyse on perinteisestä suomalaisesta teurastamisesta tai eläinten kaltoinkohtelusta eläintiloilla. Tästä voikin vetää suoran johtopäätöksen: halal-keskustelua käytetään tarkoitushakuiseen vastakkainasetteluun.Tietyt tahot vaativat kovaan ääneen halal-tavan kieltoa, mutta eivät ole olleet huolissaan esimerkiksi kotikäyttöön teurastettavasta siipikarjasta – saatikka hiilidioksitainnuttamisen tuskallisuudesta tai teurastamoiden eläinsuojelurikoksista. Halal-lihaa vastustavien argumentointi onkin hataralla pohjalla: keskusteluun osallistuvat vaativat halal-lihan kriminalisointia, mutta sallivat turkistarhauksen, koe-eläinten käytön ja tavanomaisen teurastamisen tainnutusongelmineen. Varsinaisen teurastushetken lisäksi huomio on kiinnitettävä siihen, että tuotantoeläin on joutunut kärsimään jo koko elämänsä: yhdelläkään eläimellä ei ole eläintuotannossa mahdollisuutta toteuttaa lajityypillisiä tarpeitaan riittävästi, minkä lisäksi matka teurastamolle, sen vieraat näyt, hajut ja äänet itsessään ovat ahdistavia kokemuksia.Tässä kuitenkin eläinoikeuspuolueen kannanotto käsillä olevaan aiheeseen: Emme hyväksy halal-teurastamista sen enempää tai vähempää kuin tavanomaista teurastamista. Emme hyväksy tainnuttamatta teurastamista, mutta emme hyväksy myöskään jatkuvaa tainnutusten epäonnistumista tavanomaisen teurastamisen yhteydessä. Luonnollisesti tuomitsemme kaiken rikollisen toiminnan liittyen eläimiin (kuten yksittäiset eläinrääkkäystapaukset), mutta kyseenalaistamme myös laillisen eläintuotannon lieveilmiöineen. Uusi eläinsuojelulaki tulee joka tapauksessa selkeyttämään ennen tainnuttamista teurastamisen kiellon, joten sen osalta ei eläin tule enempää vääryyttä kokemaan. Tämänkin tapauksen osalta on selvää, että eläinsuojeluun tarvitaan lisää resursseja ja eläimen rooli myytävänä esineenä täytyy kyseenalaistaa. ... Lue lisääSee Less
Näytä facebookissa

3 päivää sitten

Eläinoikeuspuolueen tiliä kannattaa seurata myös Instagramissa. Tällä hetkellä esittelemme instan puolella jo asetettuja kuntavaaliehdokkaitamme! 👇🏾https://www.instagram.com/elainoikeuspuolue/ 🙋🏽‍♀️🐾 ... Lue lisääSee Less
Näytä facebookissa

1 viikko sitten

Kuntavaaleja 2021 kohti ... Lue lisääSee Less

Learn More

Näytä facebookissa

Twitter

Eläinoikeuspuolue@elainoikpuolue·
19 Jan

Eläinoikeuspuolueelta pyydetään aika ajoin kannanottoja halal-teurastamisen osalta. Tänäänkin meitä on lähestytty aiheen tiimoilta Ylen uutisoitua eläinsuojelurikoksesta, jossa oli teurastettu lampaita ilman tainnutusta.

Näytä Twitterissä 1351609842776080395
Eläinoikeuspuolue@elainoikpuolue·
17 Jan

Tule seuraamaan Eläinoikeuspuoluetta myös Instagramiin! Tällä hetkellä esittelemme siellä kuntavaaliehdokkaitamme: https://www.instagram.com/p/CKKGj_ahS2g/?igshid=bg6d3wofyuyx #kuntavaalit2021 #eläinoikeuspuolue

Näytä Twitterissä 1350899803950084096
Eläinoikeuspuolue@elainoikpuolue·
12 Jan

Kuntavaalit ovat taas tänä keväänä; olisiko aika äänestää valtuustoihin uusia tekijöitä? #eläinoikeuspuolue #kuntavaalit2021

Näytä Twitterissä 1348928362430017539

Instagram @elainoikeuspuolue

Tampereen toinen uusi ehdokas on nyt julkistettava Tampereen toinen uusi ehdokas on nyt julkistettava Jaakko Illman. 😸

Tampereellekin mahtuu kyllä lisää ehdokkaita, joten otahan yhteyttä tai vinkkaa sopivalle tutulle – yksin ei tarvitse kampanjoida!

Ehdokkaita päivitetään verkkosivuille sitä mukaa kun ehdokassopimuksia saadaan allekirjoitettua. ✍🏽 Sen jälkeen heidät esitellään täällä instassa. 🐾
Eläinoikeuspuolueen kuntavaaliehdokkaiden sarja j Eläinoikeuspuolueen kuntavaaliehdokkaiden sarja jatkuu! 🐾

Porvoossa vaikuttaa myös puolueen tämänhetkinen puheenjohtaja Tatu. Hänellä on kokemusta kuntavaaleissa ehdolla olemisesta aikaisemmin vihreiden riveistä.

Mukaan voi lähteä, vaikka kokemusta ei olisikaan! Ota yhteyttä, mikäli haluaisit oman kuntasi ihmisten ja muiden eläinten edustajaksi. 🐈
Porvoossa ehdokkaana on Eläinoikeuspuolueen vapaa Porvoossa ehdokkaana on Eläinoikeuspuolueen vapaaehtoiskoordinaattori Marianne. Hän on aikuissosiaalityön ohjaaja, jolla on vuosien kokemus poliittisesta toiminnasta Porvoossa. 🌻
Eläinoikeuspuolueella on näissä kuntavaaleissa Eläinoikeuspuolueella on näissä kuntavaaleissa ehdokas myös Keuruulla! Tom on ollut aikaisemminkin ehdokkaana mutta eri paikkakunnalla. 🌍

Lähde sinäkin ehdokkaaksi tai tukijoukkoihin! Monet ehdokkaistamme ovat edelläkävijöitä, jotka uskaltavat lähteä vaikka paikkakuntansa ainoaksi ehdokkaaksi, mutta kaikki tarvitsevat silti tukea. Jos haluat mukaan ehdokkaan tiimiin tai haluat muilla tavoin auttaa, ota yhteyttä. ✍🏽

Footer

EOP

Yhteystiedot

ELÄINOIKEUSPUOLUE RP
PL 241, 00101 HELSINKI

INFO@EOP.FI
+358 44 2577 288

TILINRO: FI78 5723 0220 3875 54

Sosiaalinen media

/Elainoikeuspuolue »

@elainoikpuolue »

@elainoikeuspuolue »

Copyright ©2021 · Eläinoikeuspuolue - All Rights Reserved
Made in Stoked Creative