Vieraskynä on Eläinoikeuspuolueen verkkosivuston blogin toinen puoli, jossa julkaistaan erilaisia asiantuntijatekstejä ja kirjoituksia myös puolueen jäsenistön ulkopuolelta.
Tekstit eivät välttämättä edusta puolueen virallista linjaa. Kaikki kirjoittajat ovat antaneet luvan tekstinsä julkaisuun tai uudelleenjulkaisuun.
Maailma ympärillämme muuttuu vauhdilla, ja koitamme monin tavoin ennakoida muutoksia ja vastata niihin ajoissa on kyse sitten työelämän muutoksista, tulevaisuuden osaamistarpeista, talouden haasteista tai ilmastonmuutoksesta. Ennakointi on tärkeää ja auttaa tulevaisuuden hahmottamisessa. Se ei kuitenkaan saa olla vain reaktiivista eli varautumista muutoksiin, vaan ennen kaikkea proaktiivista eli toiminnan suuntaamista haluttujen muutosten suuntaan. Anne Frankin sanoin: ”Onpa hienoa, että kenenkään ei tarvitse odottaa hetkeäkään voidakseen alkaa tehdä maailmasta parempaa.”
Maailma muuttuu joka tapauksessa, mutta voimme vaikuttaa siihen, millaisen maailman haluamme. Tässä koulutuksella on merkittävä rooli.
OECD on listannut viisi suurta muutostrendiä tämänhetkisessä maailmassa: teknologian kehitys, kansallisvaltioiden tulevaisuus, kaupungistuminen, perheiden muutos sekä globalisaatio, jotka kaikki tuovat haasteita, mutta joihin koulutuksella voidaan vaikuttaa. Lisääntyvien sähköisten palveluiden avulla hoidamme kauppa-asiat, maksamme laskut, osallistumme työpalavereihin ja konsultoimme lääkäriä, halutessamme poistumatta edes kotoamme. Samalla ovat lisääntyneet muun muassa hakkerointi, identiteettivarkaudet, nettikiusaaminen ja verkkohuijaukset.
Koulutuksen haasteena on varmistaa sähköistyvässä maailmassa tarvittavat digitaidot, jotta osaamme käyttää sähköistyviä palveluja ja myös kehittää niitä toivottuun suuntaan. Kansallisvaltioiden asema kansalaisten hyvinvoinnin ja turvallisuuden varmistajana säilynee, mutta haasteita ovat muun muassa työmarkkinoiden muuttuvat osaamistarpeet sekä väestön ikääntymisestä ja elinajan pidentymisestä aiheutuvat taloudelliset paineet. Koulutuksen tulee turvata yhteiskuntaa ylläpitävä ja kehittävä osaamistaso. Koulutuksen täytyy tarjota osaamista, jolla voidaan ratkaista muun muassa liikenteen, saasteiden, ja yhä ajankohtaisemman aiheen eli turvallisuuden, asettamiin haasteisiin. Perhekäsitteen ja -rakenteiden murros, väestöryhmien eriarvoistuminen, ja suuri nuorisotyöttömyys ovat muutoksia, joihin koulutuksella voidaan hakea ratkaisuja.
Globalisaatio jatkuu ja sen aiheuttamat haasteet, kuten ilmastonmuutos, eivät ole yhden toimijan, valtion tai hallituksen, ratkaistavissa. Tarvitaan laajaa sitoutumista yhteisiin tavoitteisiin sekä multilateralismia eli monenkeskistä yhteistyötä ja päätöksentekoa. Koulutuksella on keskeinen asema turvata tiedot ja taidot toimia tällaisessa ympäristössä. Yhteisenä, ei vain yksittäisen valtion, OECD:n tai muun yhteenliittymän, tavoitteena on näyttää suuntaa kestävään ja oikeudenmukaiseen tulevaisuuteen. Ilmastonmuutokseen liittyvässä tietoisuudessa koulutuksella on paljon tehtävää. Esimerkiksi yllättävän harva tietää, että eläinperäinen ravintomme on yksi suurimmista syistä ilmastonmuutokseen, ja sen aiheuttamat päästöt ovat samaa luokkaa liikenteen päästöjen kanssa.
Koulutuksella on tärkeä asema myös arvomaailman kehittämisessä. Tietoisia ja tuntevia ovat ihmisen lisäksi muutkin lajit, mutta ajattelumme tukeutuu usein spesismiin eli pidämme yhtä lajia, ihmistä, selvästi muita arvokkaampana. Toisaalta uskomme, että ihmisen moraalisena olentona tulee huolehtia heikommista ja vähempiosaisista. Miksei siis eläimistä, joista esimerkiksi sika on ymmärryksessään viisivuotiaan lapsen tasoa? Eläinsuojelukysymykset eivät useinkaan näyttäydy opetussuunnitelmissa, mikä vaikuttanee myös suomalaisen eläinsuojelulainsäädännön jälkeenjääneisyyteen.
Toivottuja muutoksia saadaan aikaan koulutuksella ja avoimella vuorovaikutuksella, yksilöiden ja yhteisöjen toimenpiteiden ja niiden aikaansaamien lainsäädännöllisten ja hallinnollisten toimien avulla. Maailma ympärillämme muuttuu koko ajan, ja muutoksia ei voi pysäyttää, mutta muutoksien suuntaan voimme vaikuttaa. Nelson Mandelan sanoin: ”Koulutus on voimakkain ase, jolla voit muuttaa maailmaa.”
Taru Konst
FT, KTL
Kirjoittaja työskentelee oppimisen kehittäjänä ja tutkijana Turun ammattikorkeakoulussa.
Kirjoitus on julkaistu alun perin 7.9.2017 Turun Sanomissa ja julkaistaan uudestaan kirjoittajan luvalla.