This post is also available in: English Svenska
Kansanedustaja Hanna Halmeenpää (vihr.) järjesti tilaisuuden eläinsuojelulain uudistuksesta keskiviikkona 13.9. eduskunnan kansalaisinfon auditoriossa. Uudistusta esittelemässä oli lainvalmistelija eläinlääkintäylitarkastaja Tiina Pullola maa- ja metsätalousministeriöstä. Puheenvuoroja käyttivät SEY:n Annukka Seppävuori, Animalian Heidi Kivekäs, MTK:n Leena Suojala, maatalousyrittäjä Mikko Välttilä ja Suomen Sikayrittäjät ry:n Martin Ylikännö. Eläinoikeuspuolueen puheenjohtajisto ja tiedottaja olivat paikalla.
Esityksen mukaisena laki ei tule tarkoittamaan riittäviä ja eläinten hyvinvoinnin kannalta merkityksellisiä parannuksia paitsi kivunlievityksen ja löytöeläinten kuljetuksen, joka tulisi maakunnan järjestettäväksi. Monet hyvistä uudistuksista ovat erittäin marginaalisia, kuten hevosten pilttuukielto viiden vuoden siirtymäajalla. Tämä koskee valtakunnallisesti ainoastaan kuutta tallia. Kielto vaarantaa tarpeettomasti eläinten hyvinvointia tulisi olemaan eräs uusi periaate lakiin. Sinänsä hienolta kuulostava kielto tuntuu kuitenkin käytäntöön sovellettuna vaikealta tulkita ja valvoa. Lisäksi esimerkiksi se, että parsinavetoille ei myönnettäisi enää investointitukea ei paranna olemassa olevien ja olemassa oleviin navetoihin joutuvien eläinten hyvinvointia millään tavalla. Eläimen hyvinvoinnin vaarantava jalostus on jo nyt kielletty, ja uusi laki ei näillä näkymin tuo esimerkiksi jättikettujen tai broilerien jalostamiseen puuttumiseen mitään uutta työkalua.
Moni uusi tarpeellinen kohta ei suoraan vaikuta eläinten oloihin, tarpeisiin ja jatkuvaan hyvinvointiin, vaan liittyy esimerkiksi eläinten pitoon liittyvien välineiden kunnossapitoon ja velvoitteeseen varautua häiriötilanteisiin, kuten sähkökatkoksiin. Se, että koirien piikkipannat kielletään, on toki hyvä asia, mutta koskettaa kovin pientä joukkoa. Byrokratiaa ei olla lisäämässä, joten kyseisten seikkojen toteutuminen jää eläintenpitäjien ja tuottajien kontolle. Valvonnan toteutuminen ja onnistuminen onkin yksi suurimpia kysymyksiä lain tultua voimaan. Uusi laki mahdollistaisi teurastamoiden videokuvauksen eläinsuojeluviranomaisten työkalupakkiin, mutta käytännön toteutuksesta ei vielä tietoa saatu.
Hallitusohjelman linjauksen mukaisesti kustannukset eivät saa nousta. Eläinlääkintäylitarkastaja Tiina Pullola kertoi puheenvuorossaan, että resursseja riittää siihen, että tulevaisuudessa luonnonvaraisten loukkaantuneiden eläinten lopetuksen kustannukset katetaan valtion varoin. Suomi ei todellakaan lukeudu eläinsuojelun kärkimaihin.
EOP:n puheenjohtaja Santeri Pienimäki huomautti tilaisuudessa, että lain tulisi olla eläinten hyvinvointiin ja eläinten suojeluun keskittyvä laki. Sen ei pitäisi olla tuottajien elinkeinon suojelemisen laki. Eläinoikeuspuolueen mielestä eläinlaki on eläimiä varten, ei ihmisiä varten. Eläinoikeuspuolue tulee antamaan laajan lausunnon maa- ja metsätalousministeriölle, kunhan esitys tulee luettavaksi. Kun esitys tulee lausuntokierrokselle, kuka tahansa voi antaa siitä kommenttinsa. Kansanedustajille ja MMM:lle voi toki antaa palautetta jo nyt. Mitkä asiat sinun mielestäsi olisivat tärkeimmät uudistukset, jotka haluaisit nähdä tulevassa laissa? Sinä voit vaikuttaa asiaan.