• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

EOPEOP

Eläinoikeuspuolue

  • Etusivu
  • Tavoitteemme
  • Lausunnot & Blogit
  • Media
  • Yhteystiedot
  • Tue
  • Liity jäseneksi
  • Kuntavaalit 2021
  • suomi
  • Lausunnot
  • Blogi
  • Vieraskynä
EOP

Yhteiskunnallisen yrittämisen messut Turussa 23.3.–24.3.

13.3.2018 by Eläinoikeuspuolue

Turussa järjestetään 23.3–24.3 SEEDS Finland Expo: Yhteiskunnallisen yrittämisen messut. Messut järjestetään osana kansainvälistä SEEDS2 Social Economy Resources -hanketta. SEEDS2-hankkeen tarkoituksena on lisätä tietoa yhteiskunnallisesta yrittäjyydestä ja kehittää nuorten taitoja sekä inspiroida yhteiskunnalliseen yrittäjyyteen. Hankkeeseen osallistui lokakuussa 2017 Suomesta 8-henkinen ryhmä, ja mukana oli kaksi Eläinoikeuspuolueen jäsentä.

Messuilla tulee olemaan puhujia sekä näytteilleasettajia ja työpajoja ennakkoon ilmoittautuneille ryhmille. EOP on mukana messuilla; kestävien talousnäkökulmien löytäminen on ajankohtaista, sillä puolue on valmistelemassa talouspoliittista ohjelmaansa.

YHTEISKUNNALLINEN YRITTÄJYYS – VASTUULLISUUTTA JA LÄPINÄKYVYYTTÄ

Yhteiskunnallisessa yrittäjyydessä pyritään yhteiskunnalliseen hyvään liiketoiminnan keinoin. Voiton tavoittelun sijaan ensisijainen päämäärä on jonkin yhteiskunnallisen ongelman ratkaisu, ja usein yhteiskunnalliset yritykset pyrkivät toimimaan ekologisesti kestävällä tavalla. Yhteiskunnallisen yrityksen toimintaa määrittelevät lisäksi läpinäkyvyys ja avoimuus, millä tarkoitetaan raportointia yrityksen koko toiminnasta. Toimintamuodokseen yhteiskunnallinen yritys voi valita minkä tahansa yritysmuodon.

Yhteiskunnallisen yrittäjyys on kohdannut Suomessa vastusta, sillä elinkeinoelämän merkittävät tahot, joilla on poliittista valtaa, eivät usko siihen. Yhteiskunnalliset yritykset kyseenalaistavat toisinaan toimialojensa vallitsevat toimintatavat. Suotuisaa muutosta on näkynyt uuden sukupolven yrittäjissä, jotka ovat kasvavassa määrin kiinnostuneita oman toimintansa eettisyydestä ja sosiaalisista vaikutuksista.

Yhteiskunnalliset yritykset tuovat suotuisa muutoksia työelämään monin tavoin. Ihmisillä on tarve kokea tekevänsä jotakin tärkeää ja merkityksellistä. Yhteiskunnallisessa yrityksessä työntekijän on helpompi toteuttaa tämä tarve kuin yrityksessä, jossa tavoitteena on tuottaa voittoa yrityksen omistajille. Kehitettävää kuitenkin löytyy.

TYÖPAIKKOJEN DEMOKRATISOINTI – OSALLISUUTTA JA VALTAA VAIKUTTAA

Yhteiskunnallisen yrittämiseen kriteereihin ei esimerkiksi ensisijaisesti sisälly vaatimusta yrityksen työntekijäomisteisuudesta tai työntekijöiden osallistamisesta yrityksen päätöksentekoon. Demokratian sijaan ne voivat olla hierarkisia vallan keskittymiä. Mikäli yhteiskunnasta halutaan demokraattinen, on myös työpaikat demokratisoitava. Keskeinen inhimillinen tarve olla vapaa ulkoisista pakotteista, mahdollisuus osallistua päätöksentekoon, tilaisuus käyttää luovuutta ja valta vaikuttaa omaan työhönsä eivät sovi yhteen mallin kanssa, missä yrityksen omistajuus ja päätäntävalta yrityksen toiminnasta on harvojen käsissä.

Filosofi John Deweyn mukaan politiikka tulee olemaan yritysmaailman yhteiskunnan päälle langettama varjo niin pitkään, kun tuotanto ei ole kansalaisten demokraattisessa hallinnassa. Yhteiskunta, joka perustuu yksityisen pääoman käyttämään valtaan, heijastaa yhteiskuntaan toiminnalleen ominaisia arvoja. Sosiaalinen järjestelmä, joka on keskittynyt maksimoimaan henkilökohtaisen hyödyn muiden kustannuksella tuo esiin piirteitä, jotka edustavat ahneutta ja välinpitämättömyyttä muita kohtaan. Pieni yhteiskunta perustettuna tuolle ajatukselle voi selvitä, mutta globaali talous samalla ajatuksella on tuhoisa. Mikäli haluamme yhteiskuntaa määrittelevän kestävämmät arvot, on henkilökohtaista etua korostavien sosiaalisten järjestelmien tilalle on löydettävä muita vaihtoehtoja.

Vaihtoehtojen on oltava sellaisia, jotka tukevat ihmisluontoon keskeisesti liittyviä piirteitä, kuten pyrkimystä vapauteen, tarvetta luovaan tekemiseen ja tutkimiseen. Myös välittäminen on osa ihmisluontoa: Välitämme muista ja muiden tarpeista ja kannamme huolta hauraan ympäristön kyvystä ylläpitää tulevien sukupolvien elämää. Nämä ovat piirteitä, jotka eivät pääsee kukoistamaan järjestelmässä, jossa pyrkimyksenä on henkilökohtaisen hyödyn tavoittelu muiden hinnalla. Ihmisluonnon eri piirteitä ei voi määrätä tai tyrkyttää yksilölle ulkoapäin. Ne täytyy selvittää itse. Koska ihminen on sosiaalinen olento, tapahtuu tämä yhteistyössä muiden kanssa.

Instituutioiden demokratisointi voisi korvata henkilökohtaista etua korostavat rakenteet ja auttaa auttaa ihmisluonnon arvokkaita piirteitä nousemaan esiin. Demokraattisissa instituutioissa – toisin kuin hierarkiaan perustuvissa instituutioissa – ihmiset osallistuvat aktiivisesti instituution toiminnan ja tavoitteiden muodostamiseen yhdessä muiden kanssa. Heitä ei rajoita hierarkia tai muu ulkoapäin suuntautuva valta, ja heillä on mahdollisuus toteuttaa ihmisyyttään niin kuin on ihmisluonnolle ominaista.

Yhteiskunnallisten yritysten määritelmään sisältyvä periaate kyseenalaistaa liiketoiminnan ensisijainen päämäärä eli voiton tuottaminen omistajille, on tärkeä askel rakennettaessa sosiaalisesti ja ekologisesti kestävää yhteiskuntaa. Se osoittaa myös, että talouden vakiintuneet periaatteet eivät ole rinnastettavissa luonnonlakeihin, vaan ennemminkin arvovalintoja. Vaihtoehtoisia toimintatapoja on mahdollista löytää. On kuitenkin edelleen huomioitava tuhoutuva ympäristö ja maapallon kantokyky. Vaikka työpaikat demokratisoitaisiin ja saavutetut voitot kierrätettäisiin yhteiskunnan hyväksi, on silti tarpeellista pohtia, onko kestävää tuottaa tuotteita ja palveluita voiton takia, vai pitäisikö niitä tuottaa vain tarpeeseen.

Uusia näkökulmia yritystoiminnan toteuttamiseen voi tulla hakemaan SEEDS Finland Expo: Yhteiskunnallisen yrittämisen messuilta. Tapahtuma on ilmainen ja se löytyy Facebookista samalla nimellä. Tapahtumasivulta löytyy lisätietoa messuista, ja sinne päivitetään esittelyt näytteilleasettajista ja puhujista. Nähdään messuilla!


Jaakko Perttunen
EOP:n jäsen, järjestöaktiivi

Tapahtumapaikkana toimii yhteisöllinen työskentelytila HUB osoitteessa Eerikinkatu 7, Turku.

 

Filed Under: EOP Blogi, Turku Tagged With: kestävä kehitys, yhteiskunnallinen yrittäjyys

Primary Sidebar

Etsi blogista

Viimeisimmät

  • PAREMPI ELÄIMILLEKÖ?
  • Eläinoikeuspuolueen tulevaisuusohjelma on julkaistu
  • ELÄINOIKEUSPUOLUEEN TULEVAISUUSOHJELMA
  • Eläinoikeudet, eläinlääkärit ja etiikka nyt ja tulevaisuudessa
  • Maailmanlaajuinen kutsu ruokavallankumoukseen!

Facebook

4 tuntia sitten

Eläinoikeuspuolueelta pyydetään aika ajoin kannanottoja halal-teurastamisen osalta. Tänäänkin meitä on lähestytty aiheen tiimoilta Ylen uutisoitua eläinsuojelurikoksesta, jossa oli teurastettu lampaita ilman tainnutusta. Vastaavia kannanottoja ei ole vielä kertaakaan pyydetty, kun kyse on perinteisestä suomalaisesta teurastamisesta tai eläinten kaltoinkohtelusta eläintiloilla. Tästä voikin vetää suoran johtopäätöksen: halal-keskustelua käytetään tarkoitushakuiseen vastakkainasetteluun.

Tietyt tahot vaativat kovaan ääneen halal-tavan kieltoa, mutta eivät ole olleet huolissaan esimerkiksi kotikäyttöön teurastettavasta siipikarjasta – saatikka hiilidioksitainnuttamisen tuskallisuudesta tai teurastamoiden eläinsuojelurikoksista. Halal-lihaa vastustavien argumentointi onkin hataralla pohjalla: keskusteluun osallistuvat vaativat halal-lihan kriminalisointia, mutta sallivat turkistarhauksen, koe-eläinten käytön ja tavanomaisen teurastamisen tainnutusongelmineen. Varsinaisen teurastushetken lisäksi huomio on kiinnitettävä siihen, että tuotantoeläin on joutunut kärsimään jo koko elämänsä: yhdelläkään eläimellä ei ole eläintuotannossa mahdollisuutta toteuttaa lajityypillisiä tarpeitaan riittävästi, minkä lisäksi matka teurastamolle, sen vieraat näyt, hajut ja äänet itsessään ovat ahdistavia kokemuksia.

Tässä kuitenkin eläinoikeuspuolueen kannanotto käsillä olevaan aiheeseen: Emme hyväksy halal-teurastamista sen enempää tai vähempää kuin tavanomaista teurastamista. Emme hyväksy tainnuttamatta teurastamista, mutta emme hyväksy myöskään jatkuvaa tainnutusten epäonnistumista tavanomaisen teurastamisen yhteydessä. Luonnollisesti tuomitsemme kaiken rikollisen toiminnan liittyen eläimiin (kuten yksittäiset eläinrääkkäystapaukset), mutta kyseenalaistamme myös laillisen eläintuotannon lieveilmiöineen.

Uusi eläinsuojelulaki tulee joka tapauksessa selkeyttämään ennen tainnuttamista teurastamisen kiellon, joten sen osalta ei eläin tule enempää vääryyttä kokemaan. Tämänkin tapauksen osalta on selvää, että eläinsuojeluun tarvitaan lisää resursseja ja eläimen rooli myytävänä esineenä täytyy kyseenalaistaa.
... Lue lisääSee Less

Näytä facebookissa

2 päivää sitten

Eläinoikeuspuolueen tiliä kannattaa seurata myös Instagramissa. Tällä hetkellä esittelemme instan puolella jo asetettuja kuntavaaliehdokkaitamme!

👇🏾
https://www.instagram.com/elainoikeuspuolue/ 🙋🏽‍♀️🐾
... Lue lisääSee Less

Näytä facebookissa

1 viikko sitten

Kuntavaaleja 2021 kohti ... Lue lisääSee Less

Learn More

Näytä facebookissa

Twitter

Eläinoikeuspuolue@elainoikpuolue·
17 Jan

Tule seuraamaan Eläinoikeuspuoluetta myös Instagramiin! Tällä hetkellä esittelemme siellä kuntavaaliehdokkaitamme: https://www.instagram.com/p/CKKGj_ahS2g/?igshid=bg6d3wofyuyx #kuntavaalit2021 #eläinoikeuspuolue

Näytä Twitterissä 1350899803950084096
Eläinoikeuspuolue@elainoikpuolue·
12 Jan

Kuntavaalit ovat taas tänä keväänä; olisiko aika äänestää valtuustoihin uusia tekijöitä? #eläinoikeuspuolue #kuntavaalit2021

Näytä Twitterissä 1348928362430017539
Eläinoikeuspuolue@elainoikpuolue·
9 Jan

Aloite on saavuttanut allekirjoituksissa puolivälin. Joko sinä olet allekirjoittanut?

#lajienvälinentulevaisuus #eläinoikeudet

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/7023?fbclid=IwAR3bzNe3_I9vk9NKhotfEfXAsTEJ01apqJn7XkGpbXeWWxL2kz1GL01rmB8

Näytä Twitterissä 1347826085434687488

Instagram @elainoikeuspuolue

Tampereen toinen uusi ehdokas on nyt julkistettava Tampereen toinen uusi ehdokas on nyt julkistettava Jaakko Illman. 😸

Tampereellekin mahtuu kyllä lisää ehdokkaita, joten otahan yhteyttä tai vinkkaa sopivalle tutulle – yksin ei tarvitse kampanjoida!

Ehdokkaita päivitetään verkkosivuille sitä mukaa kun ehdokassopimuksia saadaan allekirjoitettua. ✍🏽 Sen jälkeen heidät esitellään täällä instassa. 🐾
Eläinoikeuspuolueen kuntavaaliehdokkaiden sarja j Eläinoikeuspuolueen kuntavaaliehdokkaiden sarja jatkuu! 🐾

Porvoossa vaikuttaa myös puolueen tämänhetkinen puheenjohtaja Tatu. Hänellä on kokemusta kuntavaaleissa ehdolla olemisesta aikaisemmin vihreiden riveistä.

Mukaan voi lähteä, vaikka kokemusta ei olisikaan! Ota yhteyttä, mikäli haluaisit oman kuntasi ihmisten ja muiden eläinten edustajaksi. 🐈
Porvoossa ehdokkaana on Eläinoikeuspuolueen vapaa Porvoossa ehdokkaana on Eläinoikeuspuolueen vapaaehtoiskoordinaattori Marianne. Hän on aikuissosiaalityön ohjaaja, jolla on vuosien kokemus poliittisesta toiminnasta Porvoossa. 🌻
Eläinoikeuspuolueella on näissä kuntavaaleissa Eläinoikeuspuolueella on näissä kuntavaaleissa ehdokas myös Keuruulla! Tom on ollut aikaisemminkin ehdokkaana mutta eri paikkakunnalla. 🌍

Lähde sinäkin ehdokkaaksi tai tukijoukkoihin! Monet ehdokkaistamme ovat edelläkävijöitä, jotka uskaltavat lähteä vaikka paikkakuntansa ainoaksi ehdokkaaksi, mutta kaikki tarvitsevat silti tukea. Jos haluat mukaan ehdokkaan tiimiin tai haluat muilla tavoin auttaa, ota yhteyttä. ✍🏽

Footer

EOP

Yhteystiedot

ELÄINOIKEUSPUOLUE RP
PL 241, 00101 HELSINKI

INFO@EOP.FI
+358 44 2577 288

TILINRO: FI78 5723 0220 3875 54

Sosiaalinen media

/Elainoikeuspuolue »

@elainoikpuolue »

@elainoikeuspuolue »

Copyright ©2021 · Eläinoikeuspuolue - All Rights Reserved
Made in Stoked Creative