Animal Politics Meeting pidettiin juhannuksena Haagissa samassa hotellissa kuin aina ennenkin, hotellissa jolla on kunniakkaat juuret: se oli ensimmäinen vain kasvisruokaa tarjoava hotelli Haagissa, kun se rakennettiin sata vuotta sitten. Nyttemmin tilanne on uusien omistajien myötä muuttunut, mutta herkullista vegaaniruokaa oli silti tarjolla runsain määrin.
Tämänkertaisen tapaamisen pääteemat olivat maiden ja jopa maanosien väliset eläinkuljetukset sekä eläinoikeusjärjestöjen ja eläinpuolueiden toiminnan erot ja yhteistyö. Tapaamisen aikataulu oli tiivis, keskustelu vilkasta ja puhujat asiantuntevia. Painavan asian lisäksi oli energisoivaa ja innostavaa tavata muita samoin ajattelevia eri puolilta maailmaa, kuten Kanadasta, Australiasta, Albaniasta, Serbiasta, Ukrainasta, Marokosta, Turkista, Englannista ja pohjolasta. Oli myös todella rohkaisevaa nähdä, miten ammattimaiseksi ja purevaksi hollantilaisten Partij voor de Dieren (PvD) -puolueen eläinpolitiikka on kehittynyt. Heillä on 74 paikkaa eri hallinnon asteilla, yksi jopa europarlamentissa. Puolueella on viestintästrategia, joka on auttanut heitä kehittämään sloganeita ja keskittämään sanomaansa niin, että se paljastaa muiden puolueiden eläimiä koskevat tekemiset ja tekemättäjättämiset. PvD tekee työtä kääntäämällä näkökulmaa: Kun eläinpuolueita on syytetty yhden asian liikkeiksi, eläinpuolueiden näkökulmasta muut puolueet ovat yhden asian liikkeitä, sillä ne pyrkivät edistämään vain ihmisen etuja. Kaikki muu, jopa paljon poliittisesti puolustettu ympäristö on alisteinen ihmisen eduille – siitä ei huolestuta useinkaan sen itsensä vuoksi, vaan vasta sitten kun sen saastuminen ja tuhoutuminen on uhka ihmiselle.
ELÄINKULJETUSTEN RAADOLLISUUS
Elävien eläinten kuljetus maasta toiseen jopa tuhansia kilometrejä maassa, merellä ja ilmassa on maailmanlaajuinen, julma toimintatapa, joka aiheuttaa hirvittävää kärsimystä eläimille. Hevosia lennätetään Kanadasta Japaniin teurastettavaksi, parin viikon ikäisiä porsaita kuljetetaan Tanskasta muualle Eurooppaan lihotettavaksi, lampaita lastataan Australiasta Lähi-itään. Eläimillä on edessä pitkät matkat ja pitkät viikot ahtaissa oloissa: syömään ei pysty, juomaa ei löydä, lepoasentoon ei kykene jännitykseltä asettumaan, kulkuneuvo heittelehtii, uupuneena tungoksessa tulee haavoja ja kolhuja, eläimiä kuolee.
Konferenssi avasi silmäni näkemään eläinkuljetusten raadollisuuden ja mittakaavan. Vaikka muualla maailmalla tavalliset massakuljetukset eivät ole meillä arkipäivää, Suomi ei ole millään muotoa puhtoinen: Suomikin kuljettaa eläviä eläimiä, siitä vain ei puhuta. EU:n tilastoista käy ilmi, että vuonna 2016 Suomi teki Euroopan sisällä mm. 761 sikakuljetusta (115 460 yksilöä) ja 24 kanakuljetusta (1 093 402 yksilöä). Meillä ei ole mitään syytä olettaa, että näitä Suomesta lähteneitä eläimiä kohdeltaisiin paremmin kuin Euroopassa tai muualla maailmassa kuljetettavia.
Eläinkuljetusten määristä riippumatta kaikille maille on yhteistä se, että ne väittävät kohtelevansa eläimiä parhaiten maailmassa. Jopa Australia, jonka massiiviset eläinkuljetukset ovat olleet tiedossa ja joita vastaan on kampanjoitu somessakin, väittää samaa. Australian kohdalla muutosta on kuitenkin toivottavasti odotettavissa, sillä heinäkuussa saamme tietää, kieltääkö Australia elävien eläinten kuljetuksen. Haagissa australialaiset kollegat olivat toiveikkaita, että näin tulee käymään, koska mikään poliittinen puolue ei kuulemma enää kehtaa puolustaa kuljetuksia. Jäämme seuraamaan tilannetta.
ELÄINTEN OIKEUDET LAINSÄÄDÄNNÖLLÄ ETEENPÄIN
Keskustelimme kokouksessa myös eläinsuojelujärjestöjen ja eläinpuolueiden rooleista ja toimintatavoista. Niistä maista, joilla ei vielä ole eläinpuoluetta, oli paikalla edustaja eläinjärjestöstä. Vaikka järjestöt ja puolueet toimivat saman asian edistämiseksi, siinä missä eläinoikeus- ja suojelujärjestöt paljastavat videoilla tai performanssitempauksilla eläinten kohtelun todellisen tilan, poliittisen puolueen tehtävänä on tuntea poliittinen kenttä, viedä eläinten oikeuksia eteenpäin lainsäädännöllä sekä pyrkiä takaamaan se, että näitä lakeja valvotaan ja niiden asettamia rangaistuksia toteutetaan oikein suhteissa rikoksiin. Tämä ei ole helppoa. Työ vaatii puolueväeltä perehtymistä ja sitoutumista, mutta tehtävä on mahdollinen – sen ovat hollantilaiset osoittaneet.
Seuraavaksi Suomessa on edessä eduskuntavaalit, joihin tulemme EOP:ssä saamaan kampanjointiapua Hollannin puolueelta. Vaalityön ohella suunnittelimme myös Ruotsin kanssa yhdistävämme voimat turkistarhausta vastaan. Emme siis puurra yksin; kansainvälinen eläinoikeusliike laajenee ja vahvistuu!
Hilkka Luosa
Kirjoittaja on Eläinoikeuspuolueen puoluesihteeri.
LÄHTEET
https://ec.europa.eu/food/animals/traces/information-material/traces-annual-report-2016_en