• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

EOPEOP

Eläinoikeuspuolue

  • Etusivu
  • Tavoitteemme
  • Lausunnot & Blogit
  • Media
  • Yhteystiedot
  • Tue
  • Liity jäseneksi
  • Kuntavaalit 2021
  • suomi
  • Lausunnot
  • Blogi
  • Vieraskynä
EOP

SUDEN SIETÄMISESTÄ ARVOSTAMISEEN JA SUOJELUUN

12.9.2019 by Eläinoikeuspuolue

Luonnos Suomen susikannan hoitosuunnitelmaksi 27.6.2019, Eläinoikeuspuolueen lausunto luonnokseen 25.8.2019

Lähtökohtaisesti on väärin puhua eläinkannan hoidosta tai hoitosuunnitelmasta, mikäli kyseessä ei ole lajille itselle aiheutuvasta hyödystä eli eläinsuojelutoimista. Susikannan hoitosuunnitelma on harhaanjohtava nimitys, kun kyseessä on suunnitelma susien tappamisesta ja tappamisen säätelystä. Hoitaa-verbistä tulisi luopua tappamisen synonyymina. Susikannan hoitosuunnitelma tässä muodossa tähtää eläinten määrän kontrollointiin ja priorisoi ihmislajin tarpeet yksipuolisesti suden edelle.

Suhtaudumme kriittisesti siihen, että luonnoksessa painotetaan vahvasti pyrkimystä siihen, että susipolitiikkaan pääsevät jatkossa vaikuttamaan erityisesti he, jotka suden kanssa oikeasti elämänsä jakavat. Susipolitiikan pitäisi perustua tutkimustietoon ja kansalliseen sekä kansainväliseen lainsäädäntöön – ei tiettyjen ihmisryhmien mielipiteisiin. Hyvää luonnoksessa on maininta suden sietämisen edistämisestä sekä suden hyväksyttävyydestä ja näiden nostaminen keskeisiksi tavoitteiksi, vaikkakaan tavoitteet eivät muuten luonnoksessa näykään. Alkukantaisen ja perusteettoman susivihan tulisi hävitä yhteiskunnastamme, sillä asenteet ohjailevat päätöksentekoa ja niiden vuoksi susien laitonta tai laillista tappamista yhä esiintyy. 

Asenteellisuus ja tiettyjen paikallisten ihmisten roolin korostuneisuus näkyy myös tämän lausunnon hengessä. Maa- ja metsätalousministeriö on valuttanut valtaa metsästäjille ja harrastusporukoille. Suomessa ei osata eikä haluta hoitaa asioita suden näkökulmasta. Valtio toimii jatkuvasti ristiriitaisella tavalla: toisaalla tehdään tutkimusta ja suojelua; toisaalla järjestetään tappolupia ja sallitaan pelon käyttäminen syynä kaatolupahakemuksissa.

Luontodirektiivin mukaisesti susi kuuluu unionin alueella tiukasti suojeltuihin lajeihin. Miksi lyhyen aikavälin tavoitteena on pienin elinvoimainen kanta? Miksi tavoitteena ei ole susien tappamisen lopettaminen välittömästi, kunnes kanta on elpynyt? Susikannan hoitosuunnitelma on laadittu, koska vain näin voidaan laillisesti toimia EU:n luontodirektiivin suositusten vastaisesti ja hyödyntää artiklaa 16, joka sallii susien kannanhoidollisen metsästyksen. Toisin sanoen Suomessa halutaan ehdoin tahdoin keinotekoisesti pitää susien määrä lain sallimassa minimissä, mistä kertoo myös suunnitelmassa kuvattu pienin elinvoimainen kanta. Tavoitteena pitäisi ennemmin olla lyhyen välin aikavälin tavoitteena suotuisa suojelutaso ja pidemmän aikavälin tavoitteena suurin mahdollinen kanta.

Miten toimintamallia piha-alueilla tai niiden läheisyydessä on tarkennettu? Onko siihen lisätty pyrkimys ensisijaisesti poistaa ihmisasumusten liepeillä harhailevat sudet karkottamalla tai nukuttamalla ja siirtämällä ne? Voitaisiinko tappamisesta luopua kokonaan tässä yhteydessä? Millä tavoin poliiseille menevää ohjeistusta on tarkennettu? Poliisit pitäisi kouluttaa valtakunnallisesti toteuttamaan laittoman metsästyksen valvontaa. Salametsästyksen valvontaan sekä törkeiden metsästysrikosten tutkintaan pitää lisätä resursseja, sillä nykyisin vain murto-osa tekijöistä jää kiinni.

Suden aseman parantaminen edellyttää asennemuutosta. Susi ei ole jotain pahaa ja pelottavaa, jota on siedettävä. Suden tappaminen on moraalisesti väärin ja tuomittavaa – sen tulisi herättää voimakasta paheksuntaa. Laittomasta metsästyksestä on annettava yhä kovempia rangaistuksia. Suden suojelun ei tulisi olla velvoite vaan kunnia-asia. Keskusteluun tarvitaan myös susien perspektiiviä. Sudet ovat kyvykkäitä, tunnesiteitä muodostavia, koirat älykkyydessä päihittäviä sosiaalisia olentoja. Niillä on tunteita ja kyky surra menetettyjä lajitovereitaan. Susi pelkää, kaipaa ja tarvitsee – kuten tekee myös ihminen. Jos me haluamme elää suden kanssa, meidän pitää muuttaa myös itseämme. Meidän täytyy tunnistaa myös muiden lajien edustajien näkökulma ja oikeus elämään. 

Filed Under: EOP Blogi Tagged With: lausunnot, metsästys, sudet

Primary Sidebar

Etsi blogista

Viimeisimmät

  • Eläinoikeuspuolue on julkaissut kuntavaaliohjelmansa
  • PAREMPI ELÄIMILLEKÖ?
  • Eläinoikeuspuolueen tulevaisuusohjelma on julkaistu
  • ELÄINOIKEUSPUOLUEEN TULEVAISUUSOHJELMA
  • Eläinoikeudet, eläinlääkärit ja etiikka nyt ja tulevaisuudessa

Facebook

1 päivä sitten

Eläinoikeuspuolueen kuntavaaliohjelma vuodelle 2021 ottaa huomioon kaikki kuntalaiset; kunta toimii kotipaikkana ihmisille, mutta myös muille eläimille. 🐾Kuntien tulee huomioida kaupunki- ja tilasuunnittelussa ihmisten oikeus esteettömään ympäristöön ja palveluihin. Rakentamisessa on huomioitava entistä paremmin sekälemmikkieläinten että ihmisten läheisyyteen sopeutuneiden luonnoneläinten tarpeet. Linnuille ja muille kaupunkieläimille osoitetaan tiloja ja pesimismahdollisuuksia. Liikenteestä tehdään turvallisempaa niin ihmisille kuin muille eläimillekin rakentamalla tiealueiden poikki kulkevia vihersiltoja ja pieneläinputkia.#kuntavaalit2021 #eläinkunnanaika ... Lue lisääSee Less
Näytä facebookissa

3 päivää sitten

Eläinsuojelulain uudistaminen on tulossa pian jälleen esiin. Uudistusta on tehty vuosia. Vuonna 2018 puhuttiin, että uusi eläinsuojelulaki on parhaillaan eduskunnan käsittelyssä. Silloinen hallitus linjasi, ettei uudistus saa aiheuttaa maataloudelle lisäkustannuksia. Eläinjärjestöjen mielestä uusi lakiehdotus on katastrofi. Odotukset eivät ole korkealla nytkään. On tärkeää jaksaa vaikuttaa eduskuntapuolueisiin, jotta laista ei tule vain nimellisesti hyvinvointilakia! Tässä linkissä on video keskusteluun, jossa nykyinen Helsingissä kuntavaaliehdokkaanamme oleva (silloinen puheenjohtaja) Santeri Pienimäki keskustelee filosofi Elisa Aaltolan kanssa eläinlain uudistamisesta. ... Lue lisääSee Less
Näytä facebookissa

3 päivää sitten

Eläinoikeuspuolueelta kaksi ehdokasta Nokialle, uutisoi Nokian Uutiset. Toinen ehdokas on puolueen vaaleista tuttu sosionomi Jaakko Perttunen, toinen uusi ehdokas tutkimushaastattelija Hannu Hämäläinen. Tavoitteenamme on tehdä kunnista ihmis- ja eläinoikeudet huomioivia edelläkävijöitä. Eläinoikeuspuolueen kuntavaaliohjelma vuodelle 2021 ottaa huomioon kaikki kuntalaiset; kunta toimii kotipaikkana ihmisille, mutta myös muille eläimille. Meidän mielestämme näissä vaaleissa on Eläinkunnan aika. 🐾👣🌏Ehdokkaaksi ehtii vielä hakeutua – olethan pian yhteydessä puolueen puheenjohtajistoon! ✍🏾📞#kuntavaalit2021 #eläinkunnanaika #eläinoikeuspuolue ... Lue lisääSee Less
Näytä facebookissa

Twitter

Eläinoikeuspuolue@elainoikpuolue·
11h

Kunnilla on paljon päätäntävaltaa kaupunkirakennetta suunniteltaessa. Kaupunkirakenteella on suuria vaikutuksia sekä siellä asuvien ihmisten että eläinten hyvinvointiin ja viihtyvyyteen.

#kuntavaalit2021 #eläinkunnanaika

Näytä Twitterissä 1366068592706527233
Eläinoikeuspuolue@elainoikpuolue·
27 Feb

Kuntavaaliohjelman kolmas osio keskittyy luonnonsuojeluun. Luonnon monimuotoisuuden suojelu ja elonkirjon varjeleminen ovat ainoa mahdollisuus säilyttää kaikenlajisten ja tulevien sukupolvien elämän elinvoimaisuus ja jatkuvuus maapallolla.

#eläinkunnanaika #kuntavaalit2021

Näytä Twitterissä 1365675591991754753
Eläinoikeuspuolue@elainoikpuolue·
27 Feb

Vielä ehtii hakea ehdokkaaksi, mutta toimi pian! #kuntavaalit2021 #eläinkunnanaika

Näytä Twitterissä 1365629800933691392

Instagram @elainoikeuspuolue

Uusi paikkakunta Eläinoikeuspuolueen listoilla: I Uusi paikkakunta Eläinoikeuspuolueen listoilla: Inkoo, ja Inkoossa uusi ehdokas Kari Niinisalo. 🌞

Vielä ehdit eläintenedustajaksi – ota heti yhteyttä, mikäli kuntavaaliehdokkuus kiinnostaa! Saat tukea etänä muilta ehdokkailta ja puoluehallitukselta, vaikka olisitkin paikkakuntasi ainoa ehdokas. Rohkeasti mukaan! 🐾
Eläinoikeuspuolueen kuntavaaliohjelma vuodelle 20 Eläinoikeuspuolueen kuntavaaliohjelma vuodelle 2021 ottaa huomioon kaikki kuntalaiset; kunta toimii kotipaikkana ihmisille, mutta myös muille eläimille. 🐾

Kuntien tulee huomioida kaupunki- ja tilasuunnittelussa ihmisten oikeus esteettömään ympäristöön ja palveluihin. 

Rakentamisessa on huomioitava entistä paremmin sekä lemmikkieläinten että ihmisten läheisyyteen sopeutuneiden luonnoneläinten tarpeet. Linnuille ja muille kaupunkieläimille osoitetaan tiloja ja pesimismahdollisuuksia. 

Liikenteestä tehdään turvallisempaa niin ihmisille kuin muille eläimillekin rakentamalla tiealueiden poikki kulkevia vihersiltoja ja pieneläinputkia.
Pölyttäjien pelastamiseksi tulee tehdä tietoist Pölyttäjien pelastamiseksi tulee tehdä tietoista pölyttäjäpolitiikkaa. Luonnonmukaista viljelyä on lisättävä, reuna-alueita ja suojavyöhykkeitä perustettava, kukkivia puita kasvatettava ja pölyttäjiin liittyvää vaikuttavuustutkimusta lisättävä. Kunnissa kartoitetaan alueita, joiden niittoväliä pystytään harventamaan. Pientareita levennetään paitsi pölyttäjien myös muiden eläinten ja monimuotoisuuden lisäämisen vuoksi.

Valosaasteen aiheuttamat ympäristöhaitat kasveille, hyönteisille ja muille eläimille on otettava kunnissa vakavasti. Kuntien liikennevalaistuksessa, kaupunki- ja aluesuunnittelussa ja viheralueiden hoidossa minimoidaan valosaasteen kertyminen. Tämä voidaan tehdä lisäämällä valosaasteen vähentäminen kuntien ympäristönsuojelumääräyksiin. Keinovalon vähentämisen suunnitelmat aloitetaan heti valtuuston toimintakauden alussa sekä ihmisten että luonnonvaraisten eläinten valo- ja pimeärytmin häiriintymisen korjaamiseksi. 

Kuntien tulee kyetä yhteistyöhön yli kuntarajojen, ei ainoastaan maakunnan tai valtakunnan tasolla, vaan niiden tulee toimia esimerkkeinä. Tavoitteenamme on tehdä Suomen kunnista ihmis- ja eläinoikeudet huomioivia edelläkävijöitä. Muutos parempaan huomiseen saavutetaan paikallisilla ratkaisuilla.
Saammeko esitellä uuden paikkakunnan Eläinoikeus Saammeko esitellä uuden paikkakunnan Eläinoikeuspuolueen äänestäjille: Minnamaaria edustaa EOP:tä Orivedellä!

Kaikkia rohkeita ehdokkaita tarvitaan, ja tukea saa etänä muilta eri paikkakuntien ehdokkailta ja puoluehallitukselta. Lähde sinäkin mukaan, nyt on Eläinkunnan aika! 🐾

Footer

EOP

Yhteystiedot

ELÄINOIKEUSPUOLUE RP
PL 241, 00101 HELSINKI

INFO@EOP.FI
+358 44 2577 288

TILINRO: FI78 5723 0220 3875 54

Sosiaalinen media

/Elainoikeuspuolue »

@elainoikpuolue »

@elainoikeuspuolue »

Copyright ©2021 · Eläinoikeuspuolue - All Rights Reserved
Made in Stoked Creative