• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

EOPEOP

Eläinoikeuspuolue

  • Etusivu
  • Tavoitteemme
  • Lausunnot & Blogit
  • Media
  • Yhteystiedot
  • Tue
  • Liity jäseneksi
  • Kuntavaalit 2021
  • suomi
  • Lausunnot
  • Blogi
  • Vieraskynä
EOP

RUOKAKULTTUURI MUUTTUU – TULEVAISUUS ON KASVITUOTANNOSSA

31.10.2019 by Eläinoikeuspuolue

Toissa viikolla Unicafe ilmoitti lopettavansa naudanlihan tarjoilun Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan omistamissa ravintoloissaan. Muutoksen taustalla on Unicafen halu vähentää hiilidioksidipäästöjään. Eläinoikeuspuolue tuo nyt keskusteluun oman näkökulmansa kolmen blogin sarjana. Kirjoitimme ensin naudanlihan tuotannosta eläinsuojelulainsäädännön näkökulmasta. Toisessa blogissa käsittelimme naudanlihan tuotannon vaikutuksia ilmastonmuutokseen. Tässä tekstissä tarkastelemme aihetta terveyden ja lihanormin näkökulmasta.

Jos kaikki kouluasteet lasketaan mukaan, kouluruokailu kattaa lähes 900 000 ruokailijaa päivittäin. Ravitsemussuositusta seurataan tarkasti kouluissa, sairaaloissa ja vanhushuollossa. Alustavien tietojen mukaan uudistettavassa suosituksessa tulee (2021–2022) näkymään huoli ilmastonmuutoksesta. Jo nyt suosituksessa kehotetaan syömään kasvistuotteita ja lähellä tuotettua ravintoa sekä vähentämään punaisen lihan syöntiä. Ravitsemussuosituksissa vegaaninen ruoka on todettu soveltuvaksi kaikille, myös raskaana oleville, imettäville sekä lapsille ja nuorille. Suomalaiset syövät liha- ja maitotuotteita enemmän kuin terveysnäkökulmasta olisi suositeltavaa – puhumattakaan siitä, mikä olisi ravitsemuksellisesti tarpeellista tai välttämätöntä. Elämme kansainvälisessä maailmassa, jossa arkipäiväiset valintamme vaikuttavat kauas elinpiirimme ulkopuolelle – lihansyönti ei ole vain yksilön oma asia.

LIHANORMIN VÄRITTÄMÄ JULKINEN PUHE

Julkisuudessa on kirjoitettu lähinnä naudanlihasta, vaikka sen lisäksi pitäisi puhua myös maidosta ja eläinperäisten tuotteiden käyttämisen ideologiasta, lihanormista. Julkisessa keskustelussa Suomessa maito nauttii erityissuojattua asemaa historiallisista ja kulttuuris-poliittisista syistä. Kaikki ravitsemukseen perehtyneet tietävät, että ihminen pärjää hyvin ilman maitotuotteita. Maidon kulutusta perustellaan kansanterveyden kannalta vetoamalla siihen lisättyjen vitamiinien terveysvaikutuksiin, mikä on harhaanjohtavaa. Tätä linjaa ovat harrastaneet jopa ravitsemusterapian ammattilaiset. Pohjoismaisissakin ravitsemussuosituksissa mainittuja viitteitä maidon lisäämästä eturauhassyövän riskistä ei voi jättää huomiotta. Vegaaneilla on tutkitusti esimerkiksi pienempi riski sairastua kakkostyypin diabetekseen kuin maitoa käyttävillä lakto-ovo-vegetaristeilla. Kasviproteiineilla on todettu olevan paljon edullisia terveysvaikutuksia kenelle tahansa, ja tutkimuksissa kasviproteiinien kulutus on liitetty alhaisempaan kuolleisuuteen. Eläinproteiinin runsaalla kulutuksella sen sijaan on useissa tutkimuksissa todettu kuolleisuutta lisäävä vaikutus, varsinkin syöpien ja sydän- ja verisuonisairauksien kohdalla.

Meille kansanterveydellistä näkökulmaa tärkeämpää on kuitenkin pitää esillä eläinnäkökulmaa. Eläinoikeusajattelijoita nimitellään ideologian asianajajiksi, vaikka eläinoikeusajattelun taustalla on vahva tieteellinen näyttö eläinten kyvyistä, tietoisuudesta ja kivuntuntemuksesta. Lihansyönti on niin tavanomaista yhteiskunnassamme, ettei tämän kulttuurisen normin olemassaoloa yleensä edes tiedosteta. Lihanormilla tarkoitetaan sosiaalisia rakenteita ja instituutiota, jotka tukevat eläinten tappamisen ja hyödyntämisen hyväksymistä. Se liittyy opittuun ja kulttuurisidonnaiseen traditioon, joka normalisoi muunlajisen elävän olennon hyödyntämisen, kärsimyksen ja tappamisen. Ilmastonmuutoksen ja holtittoman lihankulutuksen kasvun myötä aiheesta on kuitenkin alettu keskustella yhä enemmän. Tällä hetkellä puheissa korostuu ihmisyksilön vapaus valita – vaikkakin valinta olisi terveydelle haitallinen ja toisen yksilön kannalta tappava. Eläimet haluavat elää elämäänsä yhtä päättäväisesti kuin mekin – ja siihen niillä tulisi olla oikeus.  Lihanormi uhkaa sekä ihmiskunnan että muun eläinkunnan tulevaisuutta. 

KEINOJA POLIITTISEEN OHJAUKSEEN

Koska ruoankulutuspäätökset vaikuttavat ympäristöömme, kanssaihmisiimme, muihin eläimiin ja meihin itseemme, peruskoulun ja toisen asteen opetusohjelmaan on lisättävä kasvisruokavalion etuja sekä eläinten oikeuksia ja hyvinvointia käsitteleviä sisältöjä. Muita poliittisia tavoitteitamme on kuolinkertoimeen perustuva kaikkien eläinperäisten tuotteiden verotus ja alv-kannan eriyttäminen. Molemmat uudistusvaihtoehdot ohjaavat kulutusta terveellisiin, ympäristön resursseja säästäviin kasviperäisiin tuotteisiin, minkä lisäksi ihmisten ja luonnon hyvinvointia kuormittavien eläintuotteiden käyttäjät osallistuvat näin verotuksen kautta yhteiskunnalle aiheuttamiensa kustannusten maksamiseen. 

Ymmärrämme, että ruokapolitiikan murros tulee olemaan kivulias. Ehdotamme, että kasviperäiseen tuotantoon siirtymistä helpotetaan monin tavoin, kuten luomalla eläintuotannon lopettamistuki ja eläintuotannosta luopuville tuottajille lainojen anteeksiantamisen ohjelma. Kokonaisuudessaan pidemmän aikavälin tavoitteena tulee olla maatalous, jossa tuottajat saavat tuotannostaan ja kuluttajat maksavat ravinnostaan oikeudenmukaisen hinnan, joka perustuu elintarvikkeiden tuotannon todellisiin kustannuksiin sekä ympäristölle, ihmisille ja eläimille aiheutuviin haittoihin. Haluamme Suomeen kokonaisvaltaisen ruokapolitiikan uudistuksen, joka pohjaa maataloustukijärjestelmän uudistamiseen sekä kansallisella että EU:n tasolla. Tukipolitiikan pitää korostaa maataloustuotannon positiivisia vaikutuksia niin ympäristön, eläinten kuin kansanterveydenkin kannalta. Ilmastopaneelin mukaan vuonna 2035 Suomessa tulisi päästöjen vähentämiseksi olla neljänneksen vähemmän nautoja ja sikoja kuin nyt. Myös kasvituotannon tukien on perustuttava tutkimustietoon tuotantomenetelmien kestävyydestä, tehokkuudesta ja vaikutuksesta luonnon monimuotoisuuteen. 

Visiossamme Suomi tulee vastaamaan globaaleihin haasteisiin toimimalla esimerkkinä kestävämmästä ja oikeudenmukaisemmasta yhteiskunnasta, jossa eläinyksilön elämän tuotteistamista ei enää oikeuteta lihanormin avulla. Eläintuotantoa ei voi enää perustella historiallisilla tai makumieltymyksiin perustuvilla syillä. Vastuu maapallomme tilasta on meillä ihmisillä – myös suomalaisilla. Suunta tulee olemaan kohti kasviperäistä ruoantuotantoa sekä eläinoikeudellisista, kansanterveydellisistä että ympäristöllisistä syistä. EOP on mukana, kun suomalainen maataloustuotanto muutetaan aidosti kestäväksi.

Kuvan lähde: Oikeutta eläimille

Filed Under: EOP Blogi Tagged With: #lihanormi, kestävä tulevaisuus, vegaaninen elämäntapa

Primary Sidebar

Etsi blogista

Viimeisimmät

  • PAREMPI ELÄIMILLEKÖ?
  • Eläinoikeuspuolueen tulevaisuusohjelma on julkaistu
  • ELÄINOIKEUSPUOLUEEN TULEVAISUUSOHJELMA
  • Eläinoikeudet, eläinlääkärit ja etiikka nyt ja tulevaisuudessa
  • Maailmanlaajuinen kutsu ruokavallankumoukseen!

Facebook

6 tuntia sitten

Eläinoikeuspuolueelta pyydetään aika ajoin kannanottoja halal-teurastamisen osalta. Tänäänkin meitä on lähestytty aiheen tiimoilta Ylen uutisoitua eläinsuojelurikoksesta, jossa oli teurastettu lampaita ilman tainnutusta. Vastaavia kannanottoja ei ole vielä kertaakaan pyydetty, kun kyse on perinteisestä suomalaisesta teurastamisesta tai eläinten kaltoinkohtelusta eläintiloilla. Tästä voikin vetää suoran johtopäätöksen: halal-keskustelua käytetään tarkoitushakuiseen vastakkainasetteluun.

Tietyt tahot vaativat kovaan ääneen halal-tavan kieltoa, mutta eivät ole olleet huolissaan esimerkiksi kotikäyttöön teurastettavasta siipikarjasta – saatikka hiilidioksitainnuttamisen tuskallisuudesta tai teurastamoiden eläinsuojelurikoksista. Halal-lihaa vastustavien argumentointi onkin hataralla pohjalla: keskusteluun osallistuvat vaativat halal-lihan kriminalisointia, mutta sallivat turkistarhauksen, koe-eläinten käytön ja tavanomaisen teurastamisen tainnutusongelmineen. Varsinaisen teurastushetken lisäksi huomio on kiinnitettävä siihen, että tuotantoeläin on joutunut kärsimään jo koko elämänsä: yhdelläkään eläimellä ei ole eläintuotannossa mahdollisuutta toteuttaa lajityypillisiä tarpeitaan riittävästi, minkä lisäksi matka teurastamolle, sen vieraat näyt, hajut ja äänet itsessään ovat ahdistavia kokemuksia.

Tässä kuitenkin eläinoikeuspuolueen kannanotto käsillä olevaan aiheeseen: Emme hyväksy halal-teurastamista sen enempää tai vähempää kuin tavanomaista teurastamista. Emme hyväksy tainnuttamatta teurastamista, mutta emme hyväksy myöskään jatkuvaa tainnutusten epäonnistumista tavanomaisen teurastamisen yhteydessä. Luonnollisesti tuomitsemme kaiken rikollisen toiminnan liittyen eläimiin (kuten yksittäiset eläinrääkkäystapaukset), mutta kyseenalaistamme myös laillisen eläintuotannon lieveilmiöineen.

Uusi eläinsuojelulaki tulee joka tapauksessa selkeyttämään ennen tainnuttamista teurastamisen kiellon, joten sen osalta ei eläin tule enempää vääryyttä kokemaan. Tämänkin tapauksen osalta on selvää, että eläinsuojeluun tarvitaan lisää resursseja ja eläimen rooli myytävänä esineenä täytyy kyseenalaistaa.
... Lue lisääSee Less

Näytä facebookissa

2 päivää sitten

Eläinoikeuspuolueen tiliä kannattaa seurata myös Instagramissa. Tällä hetkellä esittelemme instan puolella jo asetettuja kuntavaaliehdokkaitamme!

👇🏾
https://www.instagram.com/elainoikeuspuolue/ 🙋🏽‍♀️🐾
... Lue lisääSee Less

Näytä facebookissa

1 viikko sitten

Kuntavaaleja 2021 kohti ... Lue lisääSee Less

Learn More

Näytä facebookissa

Twitter

Eläinoikeuspuolue@elainoikpuolue·
6h

Eläinoikeuspuolueelta pyydetään aika ajoin kannanottoja halal-teurastamisen osalta. Tänäänkin meitä on lähestytty aiheen tiimoilta Ylen uutisoitua eläinsuojelurikoksesta, jossa oli teurastettu lampaita ilman tainnutusta.

Näytä Twitterissä 1351609842776080395
Eläinoikeuspuolue@elainoikpuolue·
17 Jan

Tule seuraamaan Eläinoikeuspuoluetta myös Instagramiin! Tällä hetkellä esittelemme siellä kuntavaaliehdokkaitamme: https://www.instagram.com/p/CKKGj_ahS2g/?igshid=bg6d3wofyuyx #kuntavaalit2021 #eläinoikeuspuolue

Näytä Twitterissä 1350899803950084096
Eläinoikeuspuolue@elainoikpuolue·
12 Jan

Kuntavaalit ovat taas tänä keväänä; olisiko aika äänestää valtuustoihin uusia tekijöitä? #eläinoikeuspuolue #kuntavaalit2021

Näytä Twitterissä 1348928362430017539

Instagram @elainoikeuspuolue

Tampereen toinen uusi ehdokas on nyt julkistettava Tampereen toinen uusi ehdokas on nyt julkistettava Jaakko Illman. 😸

Tampereellekin mahtuu kyllä lisää ehdokkaita, joten otahan yhteyttä tai vinkkaa sopivalle tutulle – yksin ei tarvitse kampanjoida!

Ehdokkaita päivitetään verkkosivuille sitä mukaa kun ehdokassopimuksia saadaan allekirjoitettua. ✍🏽 Sen jälkeen heidät esitellään täällä instassa. 🐾
Eläinoikeuspuolueen kuntavaaliehdokkaiden sarja j Eläinoikeuspuolueen kuntavaaliehdokkaiden sarja jatkuu! 🐾

Porvoossa vaikuttaa myös puolueen tämänhetkinen puheenjohtaja Tatu. Hänellä on kokemusta kuntavaaleissa ehdolla olemisesta aikaisemmin vihreiden riveistä.

Mukaan voi lähteä, vaikka kokemusta ei olisikaan! Ota yhteyttä, mikäli haluaisit oman kuntasi ihmisten ja muiden eläinten edustajaksi. 🐈
Porvoossa ehdokkaana on Eläinoikeuspuolueen vapaa Porvoossa ehdokkaana on Eläinoikeuspuolueen vapaaehtoiskoordinaattori Marianne. Hän on aikuissosiaalityön ohjaaja, jolla on vuosien kokemus poliittisesta toiminnasta Porvoossa. 🌻
Eläinoikeuspuolueella on näissä kuntavaaleissa Eläinoikeuspuolueella on näissä kuntavaaleissa ehdokas myös Keuruulla! Tom on ollut aikaisemminkin ehdokkaana mutta eri paikkakunnalla. 🌍

Lähde sinäkin ehdokkaaksi tai tukijoukkoihin! Monet ehdokkaistamme ovat edelläkävijöitä, jotka uskaltavat lähteä vaikka paikkakuntansa ainoaksi ehdokkaaksi, mutta kaikki tarvitsevat silti tukea. Jos haluat mukaan ehdokkaan tiimiin tai haluat muilla tavoin auttaa, ota yhteyttä. ✍🏽

Footer

EOP

Yhteystiedot

ELÄINOIKEUSPUOLUE RP
PL 241, 00101 HELSINKI

INFO@EOP.FI
+358 44 2577 288

TILINRO: FI78 5723 0220 3875 54

Sosiaalinen media

/Elainoikeuspuolue »

@elainoikpuolue »

@elainoikeuspuolue »

Copyright ©2021 · Eläinoikeuspuolue - All Rights Reserved
Made in Stoked Creative