• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

EOPEOP

Eläinoikeuspuolue

  • Etusivu
  • Tavoitteemme
  • Lausunnot & Blogit
  • Media
  • Yhteystiedot
  • Tue
  • Liity jäseneksi
  • Kuntavaalit 2021
  • suomi
  • Lausunnot
  • Blogi
  • Vieraskynä
EOP

Onko veganismi uskonto?

11.1.2020 by Vieraskynä

Vieraskynä on Eläinoikeuspuolueen verkkosivuston blogin toinen puoli, jossa julkaistaan erilaisia asiantuntijatekstejä ja kirjoituksia myös puolueen jäsenistön ulkopuolelta. Tekstit eivät välttämättä edusta puolueen virallista linjaa. Kaikki kirjoittajat ovat antaneet luvan tekstinsä julkaisuun tai uudelleenjulkaisuun.

EOP:n aktiivijäsen Essu Koskinen pohtii tässä kirjoituksessa veganismin uskonnon kaltaisia piirteitä erilaisten uskonnon määritelmien sekä ruokaan ja uskontoihin liittyvien artikkeleiden kautta.

Uskonto voi olla edelleen hyödyllinen termi, jos muistamme, että se ei välttämättä implikoi uskoa jumalaan, jumaliin tai henkiin, vaan viittaa kokemukseen pyhästä ja on siksi sukua olemisen, merkityksen ja totuuden ideoille.

Mircea Eliade

Uskontotieteilijä Jonathan Z. Smith esittää, että uskonto on aina tutkijan luomus. Tällöin uskonto on joidenkin ihmisten tekemiä asioita, jotka olemme määritelleet uskonnollisiksi ja ne eroavat jonkun toisen ryhmän tekemistä asioista. Alamme siis tarkastella jotakin asiaa uskontona, joka ilmenee ihmisten ajatuksina, tunteina ja tekoina. Emme varsinaisesti näe tai löydä uskontoa tai jumalia mistään, voimme vain tutkia ihmisten havaittavaa käyttäytymistä ja tulkita sen uskonnollisena, mikäli olemme määritelleet uskonnon käsitteelle tietyn sisällön.

Uskontoja on vaikea määritellä, eikä kaikista uskonnoista löydy samoja piirteitä. Uskontotieteilijä Ninian Smart on esittänyt seitsemän erilaista ulottuvuutta, joita yleensä löytyy jonkun verran eri uskonnoista. Nämä ulottuvuudet ovat opin ja filosofian ulottuvuus, etiikan ja säädösten ulottuvuus, kertomusten ja myyttien ulottuvuus, käytännön ja rituaalien ulottuvuus, materiaalinen ulottuvuus, kokemuksen ja tunteen ulottuvuus sekä yhteisöjen ja instituutioiden ulottuvuus.

Uskonto käsitteenä on monimerkityksinen ja ”kelluva” samalla tavalla, kuten esimerkiksi kulttuuri tai taide. Voidaan ajatella, että uskonto on teorialatautunut käsite, jonka sisällön jokainen tutkija määrittelee suhteessa tutkittavaan ilmiöön. Uskontoa on pyritty määrittelemään karkeasti kolmen käsitteen avulla, joita ovat yliluonnollinen, perimmäinen huolenaihe ja pyhä.

Uskontoa on siis pyritty määrittelemään yliluonnollisen kautta. Tämä määritelmä on ontuva muun muassa siksi, että vain länsimainen ihminen erottelee yliluonnollisen ja luonnollisen. Tämä määrittely myös sulkee pois sellaiset uskonnot, joissa yliluonnollista ei esiinny, kuten esimerkiksi buddhalaisuuden, joka ei perustu jumaluskoon. Emme myöskään pidä kaikkia yliluonnollisia ilmiöitä uskonnollisina, kuten ufoja.

Uskontoa voidaan määritellä myös perimmäisen huolenaiheen kautta, jolloin uskonto toimii eräänlaisena karttana ihmisen elämässä kertoen millaista on hyvä elämä tai mikä on elämän tarkoitus.

Uskonto on orientoitumista ja uskonnot orientoitumisjärjestelmiä. Orientoitumisjärjestelmä tekee ihmiselle mahdolliseksi löytää tiensä elämässä ja maailmassa tietyn merkitystä antavan viitekehyksen puitteissa.

Jacques Waardenburg

Mircea Eliaden mukaan uskonto määrittyy pyhän käsitteen kautta: “Pyhän ensimmäinen määritelmä on, että se on maallisen (profaanin) vastakohta.” Eliade oli kiinnostunut niistä tekijöistä, arvoista ja merkityksistä, jotka muodostavat pyhän olemuksen ja ohjaavat ihmistä kokemaan maailmaa sen kautta. Tästä näkökulmasta pyhä on järjestelmä, jonka avulla ihmiset antavat kokemuksilleen merkityksiä, sekä kommunikointia, jonka avulla ihmiset kykenevät välittämään ja tulkitsemaan näitä merkityksiä. 

Pyhyyttä ja jumalyhteyttä on etsitty kautta aikojen kieltäytymisen ja kilvoittelun kautta. Pyhän Benedictuksen sääntö kielsi keskiaikaisissa luostareissa ”nelijalkaisten eläinten syömisen” ja myöhemmin monissa luostareissa kiellettiin kaiken lihan syöminen. Lihan nähtiin heikentävän älykyyttä ja mässäilyn turmelevan sisäisen tasapainon. Paasto oli henkinen harjoitus ja nöyryyden osoitus erityisesti naismystikoille, jotka eivät saaneet saarnata.

Graham Harvey pohtii artikkelissaan ”Respectfully eating or not eating” ruoan asettamista uskonnontutkimuksen keskiöön. Harveyn mielestä ruoan tutkiminen ei ainoastaan tuo lisätietoa uskonnoista, vaan se on oma ulottuvuutensa, joka auttaa meitä perustavanlaatuisesti ymmärtämään uskontoja. Se, mitä ihmiset syövät tai eivät syö, on uskonnon keskeisiä asioita, jotka on punottu yhteen uskonnon arvomaailman ja perinteiden kanssa. Ruokailutottumukset luovat perinteitä ja perinteet luovat struktuurin uskonnolle. Harvey menee teesissään niin pitkälle, että ajattelee, ettei uskontoja pitäisi määritellä uskomisen vaan syömisen kautta. Ruokakysymykset liittyvät keskeisesti niihin oleellisiin asioihin, joita siirretään traditiona uskonnoissa eteenpäin ja myös niihin asioihin, joita omaksutaan (automaattisesti) tai vastustetaan uskonnoissa. Näitä ovat eri uskontoihin liittyvät monenlaiset ruokasäädökset liittyen mm. erilaisiin juhliin, paastoihin ja rituaaleihin, kuten esimerkiksi kristittyjen ehtoollinen, juutalaisten kosher tai buddhalaisten ajatukset väkivallattomuudesta liittyen ruokaan.

Mirja Ilkka: Luotujen laulu 2019 

Benjamin E. Zeller tarkastelee artikkelissaan ”Totem and taboo in the grocery store Quasi-religious foodways in North America” ruokailutottumuksia, jotka toimivat uskonnon kaltaisesti. Artikkelin mukaan erilaiset ruokailutavat, kuten veganismi, voivat edustaa lähes uskonnollista suhdetta ruokaan, jossa luodaan samalla henkilökohtaisesti merkityksellistä maailmankuvaa, sekä kehitetään rituaaleja, käytäntöjä ja toimintayhteisöjä. Tämänkaltaiset leikkauspisteet hämärtävät rajoja uskonnon, kulttuurin ja ruoan välillä. Zellerin mukaan suurin osa vegaaneista on päätynyt veganismiin uskonnon kaltaisen kääntymyskokemuksen kautta. Kääntymyskokemusta olivat edeltäneet esimerkiksi perehtyminen aiheeseen liittyvään kirjallisuuteen tai teurastuksen todistaminen. Tämän jälkeen veganismi määrittää paitsi ruokaan liittyvät käytännöt myös uudet etiikan ja moraalin säännöt.

Zeller viittaa myös PETA:n (People for the Ethical Treatment of Animals) käyttämään uskonnolliseen kuvastoon ja kieleen. PETA-aktivistit ovat esimerkiksi viitanneet mainonnassaan ristiinnaulitsemiseen sekä puhuneet Jumalan luomien olentojen saatanallisesta kohtelusta tehotuotannossa. Veganismi voi myös näyttäytyä uskonnollisena esimerkiksi joillekin kristityille vastustajille, vaikka monet vegaanit eivät itse ole tietoisia veganismin ja uskonnon vastaavuuksista. Vegaanit saavat moraalisen ja henkisen varmuuden sitä kautta mitä he syövät ja kuluttavat, tai mitä he eivät syö ja kuluta. Ruoasta ja ruokatavoista tulee Freudin termein toteemeja ja tabuja, jotka auttavat yksilöä modernin elämän ahdistuksessa. Toteemiruoka sitoo ryhmän jäsenet uskonnon lailla toisiinsa, taburuoka on taas kielletty erityisen merkityksellisellä tavalla.

Vegaanit puolustavat arvojaan ja elämäntapaansa vähintään yhtä voimakkaasti ja vilpittömästi kuin uskontojen edustajat. Vegaanit ovat käyneet läpi ”kääntymiskokemuksen”, tekevät ”lähetystyötä” ja kokevat yhteenkuuluvuutta. Veganismi määrittelee pitkälti vegaanin filosofian, etiikan, käytännön, materiaalisen, kokemuksellisen ja yhteisöllisen ulottuvuuden. Veganismi ohjaa kokonaisvaltaisesti vegaanin elämää ja määrittää muun muassa sitä, mitä vegaani syö, miten hän pukeutuu, kenen kanssa hän syö, viettää aikaa ja jakaa poliittiset näkemyksensä.  Veganismista ei löydy pyhiä kirjoja, ei instituutioita, ei pappeja, eikä uskontunnusta. Veganismista ei kerrota vanhoja myyttejä eikä tarinoita, mutta ehkä vegaanit haluavatkin kertoa uutta tarinaa, tarinaa ilman lajisortoa. Tarinaa, jossa luovutaan ihmisen ainutlaatuisuudesta, ja jossa muutetaan sitä roolijakoa, johon muunlajiset eläimet on pakotettu ihmisen hallitsemassa maailmassa. Ehkä veganismi toimii kirkkaana karttana, jonka avulla suunnistaa elämässä. Ehkä vegaanille pyhää on kaikkien olentojen elämä. Ehkä vegaanille pyhää on elämä, joka toteutuu rakkauden ja myötätunnon tekoina.

Essu Koskinen

EOP:n aktiivijäsen
Kuvataiteilija, kieli- ja kulttuuriopettaja, uskontotieteen opiskelija

Lähteet: https://journal.fi/scripta/issue/view/4707

Hesarin juttu aiheeseen liittyen 2.1.2020 https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006361154.html?fbclid=IwAR1aXVwDJVAZ7SBefhhQfiBynNwCMwT6iyxpZaxmX2lcqQrpHzyRcjrHIAI 

Filed Under: Vieraskynä Tagged With: #veganismi, uskonto

Primary Sidebar

Etsi blogista

Viimeisimmät

  • PAREMPI ELÄIMILLEKÖ?
  • Eläinoikeuspuolueen tulevaisuusohjelma on julkaistu
  • ELÄINOIKEUSPUOLUEEN TULEVAISUUSOHJELMA
  • Eläinoikeudet, eläinlääkärit ja etiikka nyt ja tulevaisuudessa
  • Maailmanlaajuinen kutsu ruokavallankumoukseen!

Facebook

5 päivää sitten

Kuntavaaleja 2021 kohti ... Lue lisääSee Less

Learn More

Näytä facebookissa

1 viikko sitten

"Vaikka metsästyslakiin on kirjattu velvoite rauhoittaa laji, jonka kanta on heikossa tilassa, eivät uhanalaisuusarvioinnit ole johtaneet uhanalaisten lajien rauhoitukseen. Tästä syystä lakiin on saatava tiukennusta. On resurssien tuhlausta, että samalla kun yhteiskunta käyttää rahaa ja vaivaa lajien suojeluun, uhanalaisia eläinkantoja heikennetään metsästyksellä", Uhanalaisten lajien metsästäminen kiellettävä metsästyslaissa -aloitteessa kirjoitetaan.

Eläinoikeuspuolueen periaateohjelmassakin todetaan, että kaikkien uhanalaisten eläinlajien metsästys on välittömästi kiellettävä. EOP:n lopullinen tavoite on metsästyksen täysimittainen lopettaminen.

Aloite on saavuttanut allekirjoituksissa puolivälin. Joko sinä olet allekirjoittanut?
... Lue lisääSee Less

Näytä facebookissa

4 viikkoa sitten

Eläinoikeusjärjestö Animalia antoi vuoden 2020 Anti Animalia -palkinnon maa- ja metsätalousministeriölle. Heti sen jälkeen ministeriö tiedotti, että sian- ja siipikarjanlihan vienninedistämiseen on saatu merkittäviä summia: Ruokatieto Yhdistys ry:n ohjelma "European Pork and Poultry – Quality Meat, Happy People" on saanut lähes kolmen miljoonan euron rahoituksen EU:n menekinedistämisvaroista.

"Ruokatiedon vienninedistämiskampanjan tavoitteena on korostaa EU:ssa ja Suomessa vastuullisesti tuotetun ja korkealaatuisen sian- ja siipikarjanlihan turvallisuutta, jäljitettävyyttä ja hyvää makua", ministeriön tiedotteessa kerrotaan. Lihan turvallisuudella, jäljitettävyydellä ja "hyvällä maulla" ei ole mitään tekemistä kestävyyden tai eläinten hyvinvoinnin kanssa.

Eläinoikeuspuolueen näkökulmasta kaikkien eläinperäisten tuotteiden viennin edistäminen on vastuutonta toimintaa niin eläinten, ihmisten kuin ympäristönkin kannalta. Puolue nosti aihetta esiin myös edellisissä eduskuntavaaleissa.
... Lue lisääSee Less

Näytä facebookissa

Twitter

Eläinoikeuspuolue@elainoikpuolue·
12 Jan

Kuntavaalit ovat taas tänä keväänä; olisiko aika äänestää valtuustoihin uusia tekijöitä? #eläinoikeuspuolue #kuntavaalit2021

Näytä Twitterissä 1348928362430017539
Eläinoikeuspuolue@elainoikpuolue·
9 Jan

Aloite on saavuttanut allekirjoituksissa puolivälin. Joko sinä olet allekirjoittanut?

#lajienvälinentulevaisuus #eläinoikeudet

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/7023?fbclid=IwAR3bzNe3_I9vk9NKhotfEfXAsTEJ01apqJn7XkGpbXeWWxL2kz1GL01rmB8

Näytä Twitterissä 1347826085434687488
Eläinoikeuspuolue@elainoikpuolue·
5 Jan

Pandemian tärkein opetus meille ihmisille on se, että meidän täytyy muokata nykyistä eläin- ja luontosuhdettamme.

#lajienvälinentulevaisuus #eläinoikeudet

https://www.theguardian.com/environment/2021/jan/03/jane-goodall-change-is-happening-there-are-many-ways-to-start-moving-in-the-right-way?CMP=twt_a-environment_b-gdneco

Näytä Twitterissä 1346361450600787968

Instagram @elainoikeuspuolue

Eläinoikeuspuolueen kuntavaaliehdokkaiden esittel Eläinoikeuspuolueen kuntavaaliehdokkaiden esittely alkaa nyt täällä instagram-tilillämme! 🐾 Eläimet tarvitsevat edustajia – tule sinäkin mukaan kuntavaalityöhön. Ota yhteyttä!

#eläintenedustaja #eläinoikeudet #eläinsuojelu #eläinoikeuspolitiikka #eläinpolitiikka #eläinoikeuspuolue #kuntavaalit2021 #kuntavaaliehdokkaat #paikallispolitiikka #lajienvälinentulevaisuus
Eläinten ääni puuttuu kuntapolitiikasta. Tule m Eläinten ääni puuttuu kuntapolitiikasta. Tule mukaan tukemaan Eläinoikeuspuolueen vaalikampanjaa lahjoittamalla kuntavaalikustannuksien kattamiseen.

Emme eduskunnan ulkopuolisena puolueena kuulu valtiollisten puolueavustusten piiriin, joten kuntavaalikampanjamme, ja siten tavoitteidemme näkyvyys, rahoitetaan ainoastaan jäsenmaksuin ja vaalikeräyksellä. Siksi pienikin tuki on merkittävä!

Voit osallistua vaalikeräykseen lahjoittamalla valitsemasi summan Eläinoikeuspuolueen tilille FI78 5723 0220 3875 54. (Muistathan merkitä vapaaseen viestikenttään viitteeksi ’Kuntavaalit’.) Kuntavaalikeräys päättyy kaksi viikkoa vaalien jälkeen 2.5.2021.*
Hyvää eläinoikeuspäivää! Juuri tänään, k Hyvää eläinoikeuspäivää!

Juuri tänään, kansainvälisenä eläinoikeuspäivänä, on erinomainen päivä lähteä mukaan eläimiä koskevaan päätöksentekoon. Mutta miksi, mitä ja miten?

Miksi? Eläinten ääni puuttuu politiikasta. Muut eläimet tarvitsevat tuekseen eläinoikeuspoliittisen asiantuntijuuden äänen.

Mitä? Voit lähteä ehdokkaaksi kuntavaaleihin – ehdokasasettelu on vasta alkanut! Ehdokkaina on mukana paljon ensikertalaisia; poliittista kokemusta ei ehdokkaaksi ryhtymiseen tarvita.

Jos ehdokkuus ei ole tällä kertaa sinun tapasi osallistua, voit lähteä kuntavaalityön taustajoukkoihin tukemaan ehdokkaita ja kannustamaan työtämme somessa. Jo julkaistuihin ehdokkaisiin voit olla yhteydessä, mikäli haluat osallistua toimintaan tietyllä paikkakunnalla.

Mitä muuta? Vaalien lisäksi tarvitaan apukäsiä ja aktiivisia henkilöitä tekemään esimerkiksi varainhankintaa ja tekstien kääntämistä.

Miten? Ota rohkeasti yhteyttä. Eläimet tarvitsevat ääntäsi. Sinun panoksesi on tärkeä.
Eläinten ääni puuttuu kuntapolitiikasta. Tule m Eläinten ääni puuttuu kuntapolitiikasta. Tule mukaan tukemaan Eläinoikeuspuolueen vaalikampanjaa lahjoittamalla kuntavaalikustannuksien kattamiseen.

Emme eduskunnan ulkopuolisena puolueena kuulu valtiollisten puolueavustusten piiriin, joten kuntavaalikampanjamme, ja siten tavoitteidemme näkyvyys, rahoitetaan ainoastaan jäsenmaksuin ja vaalikeräyksellä. Siksi pienikin tuki on merkittävä!

Voit osallistua vaalikeräykseen lahjoittamalla valitsemasi summan Eläinoikeuspuolueen tilille FI78 5723 0220 3875 54. (Muistathan merkitä vapaaseen viestikenttään viitteeksi ’Kuntavaalit’.) Kuntavaalikeräys päättyy kaksi viikkoa vaalien jälkeen 2.5.2021.*

Footer

EOP

Yhteystiedot

ELÄINOIKEUSPUOLUE RP
PL 241, 00101 HELSINKI

INFO@EOP.FI
+358 44 2577 288

TILINRO: FI78 5723 0220 3875 54

Sosiaalinen media

/Elainoikeuspuolue »

@elainoikpuolue »

@elainoikeuspuolue »

Copyright ©2021 · Eläinoikeuspuolue - All Rights Reserved
Made in Stoked Creative