• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

EOPEOP

Eläinoikeuspuolue

  • Etusivu
  • Tavoitteemme
  • Lausunnot & Blogit
  • Media
  • Yhteystiedot
  • Tue
  • Liity jäseneksi
  • Kuntavaalit 2021
  • suomi
  • Lausunnot
  • Blogi
  • Vieraskynä
EOP

Korona: kriisi, peili ja mahdollisuus

11.4.2020 by Vieraskynä

Viruksesta on puhuttu eniten terveydenhuollon, talouden, eristämisen ja karanteenin näkökulmista – ihmiseltä ihmiselle. Talous on nostettu arvoasteikossa korkealle – jopa ihmishenkien yläpuolelle muunlajisista puhumattakaan. Pandemian riehuessakin moni on enemmän huolissaan talouden kärsimisestä kuin vakavaan tautiin sairastumisesta. Osa valtioista on valinnut strategian, joka suojaa taloutta ja vaatii enemmän kuolonuhreja. Talouden tulisi olla ihmiskunnan elämää helpottava väline, mutta usein siitä puhutaan kuin elävästä organismista, jota pitää suojella, ruokkia ja tukea. Usko talouden kaikkivoipaisuuteen ei tunnu talttuvan, vaikka vallitseva kriisi on näyttänyt nykyisen talousjärjestelmän ja sitä myötä myös yhteiskuntien haurauden. Elämme kansainvälisessä maailmassa, jossa arkipäiväiset valintamme vaikuttavat kauas elinpiirimme ulkopuolelle. Taloutta enemmän suojelua tarvitsevat yhteinen maapallomme ja etenkin luonnonvaraiset eläimet.

Eläinten hätä

Pandemia koskettaa myös muita lajeja. Kriisi tuo esiin muihin eläimiin liittyvää piinaa pitkittyneistä eläinkuljetuksista nälkiintyviin kaupunkilaispuluihin. Autioituvissa kaupungeissa ihmisten tähteisiin tottuneet kesykyyhkyt ovat olleet hämmentyneitä. Valtioiden rajoilla eläinkuljetuksissa matkaavat yksilöt ovat joutuneet odottamaan kohtuuttomia aikoja. Lemmikkinä pidettäviä eläimiä hylätään enemmän, koska niiden pelätään levittävän virusta. Uhkana on myös taudin tarttuminen muunlajisiin, ja joitakin esimerkkejä on jo käsillä. Tartuntavaarassa ovat myös uhanalaisten kädellislajien yksilöt: kokonaisia lajeja voidaan menettää tämän vuoksi. Epidemian takia Suomessakin on rajoitettu maatiloille kohdistuvia tarkastuskäyntejä, mikä tarkoittaa valvonnan vähentymistä ja mahdollisesti eläinten hyvinvoinnin vaarantumista. Huolta on aiheuttanut sekin, miten sairastuneiden lemmikkinä pidettävien eläinten hoidon käy. Hoidon ja avun järjestäminen on yksittäisten ihmisten ja ostopalveluiden varassa, sillä vastuu eläimestä ei pääty ihmisen sairastuttua. Rajoitustoimien takia monen lemmikkieläimen omistajan taloudellinen tilanne on heikentynyt, mikä voi estää eläintä saamasta tarvitsemaansa eläinlääkärin hoitoa.

Zoonoosit ovat tartuntatauteja, joiden aiheuttajat voivat siirtyä eläimistä ihmisiin ja päinvastoin. Ne tekevät tyhjäksi ihmisen vaaliman oman erityisyytensä rajan. Zoonoosi ei välitä ihmisen lajien väleihin pystytetyistä raja-aidoista vaan pakottaa ihmisen kohtaamaan oman lajisuutensa. Epidemioiden synty sijaitsee tavalla tai toisella villieläinten hyödyntämisessä. Pandemian leviämisen hidastamiseksi ihmisten perusoikeuksia on rajoitettu huomattavasti. Silti eläintuotantoa ei ole rajoitettu edes puheissa vaan se on nostettu kriittiseksi ja turvattavaksi alaksi, vaikka eläintuotanto edistää zoonoottisten virusepidemioiden syntymistä, bakteerien mikrobilääkeresistenssin kehittymistä ja ilmastonmuutosta. Tämä herättää kysymyksiä arvomaailmastamme. Koronakriisi on tuonut esiin lukuisia eläinsuhteemme vääristymiä.  

Ihminen edistää zoonoottisten patogeenien siirtymistä myös epäsuorasti: Villieläinten elinympäristöjen tuhoaminen pakottaa villit ja domestikoituneet lajit lähemmäs toisiaan, jolloin taudinaiheuttajatkin siirtyvät. Ilmastonmuutos vaikuttaa lajien levinneisyysalueisiin ja esimerkiksi hyönteisten siirtyessä pohjoisemmille alueille niiden levittämien tautien esiintymisalue laajenee.

Antibioottiresistenssiä on esitetty yhdeksi syyksi Italian ja Espanjan korkeisiin kuolleisuuslukuihin. Vaikka Suomi pärjää vertailussa, ei tilanne silti ole hyvä: resistenttejä bakteerikantoja on löydetty 14 prosentilta tuotantotason broilereista ja 22 prosentista kuluttajille myytävistä broilerinlihanäytteistä. Nykymuotoinen eläinten tehotuotanto kytkeytyy vahvasti antibioottien käyttöön, bakteerien väliseen resistenssigeenien vaihtoon ja resistenttien bakteerikantojen siirtymiseen ihmiseen. Lisäksi il­mas­ton­muu­tos ja eri­tyi­ses­ti il­man­saas­teet voi­vat pa­hen­taa pan­de­mi­an vai­ku­tuk­sia.

Opit tulevaisuuteen

Kriisistä on seurannut myös monta hyvää asiaa. Lentoliikenne on vähentynyt, mikä osoittaa, että lentämistä on mahdollista vähentää rajusti. Viimeksi vaalien aikaan ilmastonmuutoskeskustelujen yhteydessä puhuttiin esimerkiksi kotimaan lentojen lopettamisesta, mutta asialle ei ole ollut Suomessa vielä riittävästi kannatusta. Tämä on merkillistä: ilmeisesti ilmastonmuutos on niin iso ja hahmoton riski ymmärrettäväksi, että siihen ei edelleenkään pystytä suhtautumaan riittävän vakavasti. Myös autoliikenne on vähentynyt ja ilmanlaatu parantunut. Ilman puhdistuminen säästää globaalisti henkiä. Turistien määrä on vähentynyt, mikä on hyvä asia päästöjen ja liiallisen kuluttamisen kannalta. Tämä asettaa näkyväksi sen, että tietyt alueet eivät voi elää pelkästään turismin varassa. Liiallinen matkailu ei yksinkertaisesti ole kestävää. Kriisi on pakottanut monet etätöiden käyttöönottoon, ja osoittanut, että useilla aloilla etätyö on mahdollista.

Ihmisen toiminnasta ja eläintuotannon maailmanlaajuisesta merkityksestä ei ole liiemmin puhuttu. Laajamittainen eläinten tehotuotanto toimii virusgeneraattorina, lisää mikrobilääkeresistenssiä, vauhdittaa ilmastonmuutosta ja elinympäristöjen katoamista. Ihmisten globaali liikkuminen lisää lentoliikenteen päästöjä ja levittää patogeenit nopeasti ympäri maailmaa. Väestönkasvu pakkaa ihmiset lähemmäs toisiaan ja muunlajisia, mikä lisää patogeenien siirtymistä lajien välillä ja lajin sisällä. Elinympäristöjen tuhoaminen tuo villieläimet ihmisen lähelle ja ihmiset villieläinten alueelle sekä syö hiilinieluja. Nämä asiat eivät tapahdu sattumalta. Ihmiskunnan on havahduttava ja opittava nopeasti, koska ilmastonmuutos on täällä jo ja aiheuttaa kriisejä ilman pandemioitakin.

Nykyinen ihmiskunta ja ylikulutukseen perustuva järjestelmä on erittäin haavoittuvainen. Toimintatapamme ovat tulella leikkimistä – tai oikeastaan tuli on jo karannut käsistämme. Eläintuotantoon liittyy niin paljon haittaa, että sen systemaattinen vähentäminen pitäisi aloittaa nyt. Tehotuotanto kietoutuu yhteen ihmisiä koskevan sosiaalisen eriarvoisuuden ja epäoikeudenmukaisuuden kanssa. Mikäli tätä ei oteta huomioon kriisinjälkeisessä jälleenrakennuksessa, toivotamme tervetulleeksi uusia viruksia ja ylilajista hätää. Emme voi tuudittautua ajatukseen, että kriisi “hoidetaan pois päiväjärjestyksestä” ja että sen jälkeen elämä voi jatkua entiseen tapaan. Ilman radikaaleja muutoksia nykyisestä poikkeustilasta voi tulla uusi normaali. Ekologinen jälleenrakennus ja yhteiskuntien eettinen kalibrointi on aloitettava heti. Olemme eläneet liian pitkään ajattelematta miten tulevaisuuden kaupungit tulisi järjestää, miten monimuotoisuus turvataan ja millaisten arkisten käytäntöjen varaan ihmisten elämä yhdessä muiden eläinten ja luonnon kanssa rakentuu. 

Tiina Ollila
FM, Eläinoikeuspuolueen ohjelmatyöryhmän puheenjohtaja

Jonna Railio
ELL, Eläinoikeuspuolueen hallituksen jäsen

Filed Under: Vieraskynä Tagged With: eläintuotanto, ilmastonmuutos, kestävä tulevaisuus, muunlajiset, zoonoosit

Primary Sidebar

Etsi blogista

Viimeisimmät

  • Eläinoikeuspuolue on julkaissut kuntavaaliohjelmansa
  • PAREMPI ELÄIMILLEKÖ?
  • Eläinoikeuspuolueen tulevaisuusohjelma on julkaistu
  • ELÄINOIKEUSPUOLUEEN TULEVAISUUSOHJELMA
  • Eläinoikeudet, eläinlääkärit ja etiikka nyt ja tulevaisuudessa

Facebook

3 päivää sitten

Eläinoikeuspuolueen kuntavaaliohjelma vuodelle 2021 ottaa huomioon kaikki kuntalaiset; kunta toimii kotipaikkana ihmisille, mutta myös muille eläimille. 🐾Kuntien tulee huomioida kaupunki- ja tilasuunnittelussa ihmisten oikeus esteettömään ympäristöön ja palveluihin. Rakentamisessa on huomioitava entistä paremmin sekälemmikkieläinten että ihmisten läheisyyteen sopeutuneiden luonnoneläinten tarpeet. Linnuille ja muille kaupunkieläimille osoitetaan tiloja ja pesimismahdollisuuksia. Liikenteestä tehdään turvallisempaa niin ihmisille kuin muille eläimillekin rakentamalla tiealueiden poikki kulkevia vihersiltoja ja pieneläinputkia.#kuntavaalit2021 #eläinkunnanaika ... Lue lisääSee Less
Näytä facebookissa

5 päivää sitten

Eläinsuojelulain uudistaminen on tulossa pian jälleen esiin. Uudistusta on tehty vuosia. Vuonna 2018 puhuttiin, että uusi eläinsuojelulaki on parhaillaan eduskunnan käsittelyssä. Silloinen hallitus linjasi, ettei uudistus saa aiheuttaa maataloudelle lisäkustannuksia. Eläinjärjestöjen mielestä uusi lakiehdotus on katastrofi. Odotukset eivät ole korkealla nytkään. On tärkeää jaksaa vaikuttaa eduskuntapuolueisiin, jotta laista ei tule vain nimellisesti hyvinvointilakia! Tässä linkissä on video keskusteluun, jossa nykyinen Helsingissä kuntavaaliehdokkaanamme oleva (silloinen puheenjohtaja) Santeri Pienimäki keskustelee filosofi Elisa Aaltolan kanssa eläinlain uudistamisesta. ... Lue lisääSee Less
Näytä facebookissa

5 päivää sitten

Eläinoikeuspuolueelta kaksi ehdokasta Nokialle, uutisoi Nokian Uutiset. Toinen ehdokas on puolueen vaaleista tuttu sosionomi Jaakko Perttunen, toinen uusi ehdokas tutkimushaastattelija Hannu Hämäläinen. Tavoitteenamme on tehdä kunnista ihmis- ja eläinoikeudet huomioivia edelläkävijöitä. Eläinoikeuspuolueen kuntavaaliohjelma vuodelle 2021 ottaa huomioon kaikki kuntalaiset; kunta toimii kotipaikkana ihmisille, mutta myös muille eläimille. Meidän mielestämme näissä vaaleissa on Eläinkunnan aika. 🐾👣🌏Ehdokkaaksi ehtii vielä hakeutua – olethan pian yhteydessä puolueen puheenjohtajistoon! ✍🏾📞#kuntavaalit2021 #eläinkunnanaika #eläinoikeuspuolue ... Lue lisääSee Less
Näytä facebookissa

Twitter

Eläinoikeuspuolue@elainoikpuolue·
28 Feb

Kunnilla on paljon päätäntävaltaa kaupunkirakennetta suunniteltaessa. Kaupunkirakenteella on suuria vaikutuksia sekä siellä asuvien ihmisten että eläinten hyvinvointiin ja viihtyvyyteen.

#kuntavaalit2021 #eläinkunnanaika

Näytä Twitterissä 1366068592706527233
Eläinoikeuspuolue@elainoikpuolue·
27 Feb

Kuntavaaliohjelman kolmas osio keskittyy luonnonsuojeluun. Luonnon monimuotoisuuden suojelu ja elonkirjon varjeleminen ovat ainoa mahdollisuus säilyttää kaikenlajisten ja tulevien sukupolvien elämän elinvoimaisuus ja jatkuvuus maapallolla.

#eläinkunnanaika #kuntavaalit2021

Näytä Twitterissä 1365675591991754753
Eläinoikeuspuolue@elainoikpuolue·
27 Feb

Vielä ehtii hakea ehdokkaaksi, mutta toimi pian! #kuntavaalit2021 #eläinkunnanaika

Näytä Twitterissä 1365629800933691392

Instagram @elainoikeuspuolue

Uusi paikkakunta Eläinoikeuspuolueen listoilla: I Uusi paikkakunta Eläinoikeuspuolueen listoilla: Inkoo, ja Inkoossa uusi ehdokas Kari Niinisalo. 🌞

Vielä ehdit eläintenedustajaksi – ota heti yhteyttä, mikäli kuntavaaliehdokkuus kiinnostaa! Saat tukea etänä muilta ehdokkailta ja puoluehallitukselta, vaikka olisitkin paikkakuntasi ainoa ehdokas. Rohkeasti mukaan! 🐾
Eläinoikeuspuolueen kuntavaaliohjelma vuodelle 20 Eläinoikeuspuolueen kuntavaaliohjelma vuodelle 2021 ottaa huomioon kaikki kuntalaiset; kunta toimii kotipaikkana ihmisille, mutta myös muille eläimille. 🐾

Kuntien tulee huomioida kaupunki- ja tilasuunnittelussa ihmisten oikeus esteettömään ympäristöön ja palveluihin. 

Rakentamisessa on huomioitava entistä paremmin sekä lemmikkieläinten että ihmisten läheisyyteen sopeutuneiden luonnoneläinten tarpeet. Linnuille ja muille kaupunkieläimille osoitetaan tiloja ja pesimismahdollisuuksia. 

Liikenteestä tehdään turvallisempaa niin ihmisille kuin muille eläimillekin rakentamalla tiealueiden poikki kulkevia vihersiltoja ja pieneläinputkia.
Pölyttäjien pelastamiseksi tulee tehdä tietoist Pölyttäjien pelastamiseksi tulee tehdä tietoista pölyttäjäpolitiikkaa. Luonnonmukaista viljelyä on lisättävä, reuna-alueita ja suojavyöhykkeitä perustettava, kukkivia puita kasvatettava ja pölyttäjiin liittyvää vaikuttavuustutkimusta lisättävä. Kunnissa kartoitetaan alueita, joiden niittoväliä pystytään harventamaan. Pientareita levennetään paitsi pölyttäjien myös muiden eläinten ja monimuotoisuuden lisäämisen vuoksi.

Valosaasteen aiheuttamat ympäristöhaitat kasveille, hyönteisille ja muille eläimille on otettava kunnissa vakavasti. Kuntien liikennevalaistuksessa, kaupunki- ja aluesuunnittelussa ja viheralueiden hoidossa minimoidaan valosaasteen kertyminen. Tämä voidaan tehdä lisäämällä valosaasteen vähentäminen kuntien ympäristönsuojelumääräyksiin. Keinovalon vähentämisen suunnitelmat aloitetaan heti valtuuston toimintakauden alussa sekä ihmisten että luonnonvaraisten eläinten valo- ja pimeärytmin häiriintymisen korjaamiseksi. 

Kuntien tulee kyetä yhteistyöhön yli kuntarajojen, ei ainoastaan maakunnan tai valtakunnan tasolla, vaan niiden tulee toimia esimerkkeinä. Tavoitteenamme on tehdä Suomen kunnista ihmis- ja eläinoikeudet huomioivia edelläkävijöitä. Muutos parempaan huomiseen saavutetaan paikallisilla ratkaisuilla.
Saammeko esitellä uuden paikkakunnan Eläinoikeus Saammeko esitellä uuden paikkakunnan Eläinoikeuspuolueen äänestäjille: Minnamaaria edustaa EOP:tä Orivedellä!

Kaikkia rohkeita ehdokkaita tarvitaan, ja tukea saa etänä muilta eri paikkakuntien ehdokkailta ja puoluehallitukselta. Lähde sinäkin mukaan, nyt on Eläinkunnan aika! 🐾

Footer

EOP

Yhteystiedot

ELÄINOIKEUSPUOLUE RP
PL 241, 00101 HELSINKI

INFO@EOP.FI
+358 44 2577 288

TILINRO: FI78 5723 0220 3875 54

Sosiaalinen media

/Elainoikeuspuolue »

@elainoikpuolue »

@elainoikeuspuolue »

Copyright ©2021 · Eläinoikeuspuolue - All Rights Reserved
Made in Stoked Creative