This post is also available in: English Svenska
Tietoisuus kokonaisvaltaisen yhteiskunnallisen muutoksen välttämättömyydestä on lisääntynyt nopeasti. Kertakäyttökulttuuri on tullut tiensä päähän 2010-luvulla. Yksilöiden mahdollisuudet vaikuttaa omilla yksittäisillä teoillaan tai kulutusvalinnoillaan näihin mittaviin systeemisiin muutoksiin ovat rajalliset. On kiireesti pohdittava kokonaisuuksia: energiajärjestelmää, liikennettä ja ruoantuotantoa. Käynnissä on koko yhteiskunnan muutos, joka koskee politiikkaa, taloutta, luontoa ja ihmisen suhdetta itseensä ja muunlajisiin.
Kestävässä yhteiskunnassa nostetaan arvoon asioita, joita nykyään ei huomioida riittävästi: luonnonsuojelua, yhteisöllisyyttä hoivaa ja vapaa-aikaa. Aidon kestävyyden saavuttaminen edellyttää tuotannon ja kulutuksen vähentämistä. Meidän täytyy rakentaa talous- ja yhteiskuntajärjestelmä, joka perustuu kohtuuteen ja moraaliseen toimintaan.
Oikeudenmukaisuusajattelun toteutuminen merkitsee väkivallattomuuden lisääntymistä sekä elonkirjon ja lajikirjon säilyttämistä. Eläinoikeuspuolueen visiossa Suomi on siirtynyt pois materiaalisista tavoitteista kohti uusia taloudellisia, sosiaalisia ja ekologisia päämääriä. Yhteiskunnasta on tunnistettu talouskasvuun pakottavia tekijöitä ja purettu niitä. Talouskasvun sijaan on kasvatettu hyvinvointia ja elämän mielekkyyden kokemusta. Suomi on lisännyt metsittämistä ja vähentänyt materiaalien kulutusta lopettaakseen elonkirjon kadon.
Luonnon monimuotoisuuden suojelu ja elonkirjon palauttaminen ovat ainoa mahdollisuus säilyttää kaikenlajisten ja tulevien sukupolvien elämän elinvoimaisuus ja jatkuvuus maapallolla.

Tulevaisuusohjelma on Eläinoikeuspuolueen ohjelmatyöryhmän eduskunta- ja kuntavaalien välivuosien tuotos, joka ei ole puolueen virallinen puoluekokouksessa hyväksytty ohjelma. Tulevaisuusohjelma jatkaa periaateohjelman, yhteiskuntapoliittisen ohjelman sekä kunta- ja eduskuntavaaliohjelmien linjaa kurkottaen tulevaisuuteen. Olemme asettaneet tavoitteeksi vuoden 2050.
Tulevaisuusohjelmassa ei yritetä väittää, että Suomi tulee näyttämään tältä vuonna 2050. Ohjelman tarkoituksena on vahvistaa edellytyksiä ymmärtää ajankohtaisia ilmiöitä sekä tarjota ja sanoittaa nykytilanteeseen nähden vaihtoehtoisia kehityskulkuja, joihin suuntaaminen on mahdollista. Visio on työkalu toiminnan ja politiikan suuntaamiseksi pitkän aikavälin tavoitteiden saavuttamiseksi. Se ei vastaa kaikkiin maailmanlaajuisiin haasteisiin, joita on odotettavissa tulevien vuosikymmenten aikana.