Poliittinen sijoittuminen
Miksi puolueen nimi on Eläinoikeuspuolue?
Miksi Suomeen tarvitaan erillinen eläinoikeuspuolue?
Eläinoikeuspuolue on pettynyt suomalaiseen päätöksentekoon. Eläimet ovat lähes näkymättömissä muiden puolueiden ohjelmissa ja ajamissa aiheissa.
Ihmiskunta keskittyy niin paljon itseensä, että lähes kaikkien poliittisten puolueiden ohjelmia määrittävät ihmisen lyhyen tähtäimen edut. Vuonna 2006 ensimmäistä kertaa kansalliseen parlamenttiin äänestettiin puolue, joka julisti, että sen ajattelun lähtökohta on muiden kuin ihmisten oikeuksien edistäminen. Alankomaiden parlamenttiin pääsi kaksi eläinpuolueen, Partij voor de Dieren, edustajaa.
Kansainvälisesti eläinten etuja ajavat puolueet ovat yksi nopeimmin kasvavista poliittisista liikkeistä. EOP on osa tätä liikettä, joka on syntynyt halusta nostaa eläinoikeudet selkeämmin osaksi julkista ja poliittista keskustelua. Lähitulevaisuuden päätökset tulevat määrittelemään, millaisen elinympäristön jätämme perinnöksi tuleville sukupolville.
Miten Eläinoikeuspuolue sijoittuu poliittisesti?
Nykyiset poliittiset valtasuhteet heikentävät esimerkiksi eläinsuojelulain uudistamista. Pienetkin edistysaskeleet uhkaavat jäädä toteutumatta, ja lain valmistelussa kuuluu lähinnä eläintuotannon eturyhmien ääni. Eläinoikeuspuolue määrittelee toimintansa ja politiikkansa arvoperustaksi kestävyyden, oikeudenmukaisuuden ja elämän.
Kaikki, jotka haluavat antaa tukensa eläimille ja kestävämmälle tulevaisuudelle, ovat tervetulleita mukaan EOP:n toimintaan.
Mikä on kantanne laittomaan toimintaan eläinten oikeuksia puolustettaessa?
Miksi jotkut edustajistanne eivät ole vegaaneja?
EOP edistää kaikkien eläinten oikeudenmukaista kohtelua, lisää tietoisuutta eläinkysymyksiin liittyvistä epäkohdista ja tukee eläin- ja ympäristöeettisten vaihtoehtojen tarjontaa. Lopullinen päämäärämme on kaiken eläinten riiston lopettaminen.
Koska tämä ei tapahdu hetkessä, pyrimme tavoitteeseen ensisijaisesti rakenteellisilla ja lainsäädännöllisillä muutoksilla, emme puuttumalla ihmisten henkilökohtaisiin valintoihin. Edistämme eläintuotteista luopumista ja niiden korvaamista kasviperäisillä tuotteilla muun muassa päiväkodeissa, kouluissa, sairaaloissa ja muissa yleisissä ruokaloissa.
Kaikki EOP:n ehdokkaat ovat sitoutuneet edistämään näitä tavoitteita kaikessa poliittisessa toiminnassaan. Me emme kuitenkaan valvo, mitä ihmisillä on lautasillaan. Kaikki, jotka haluavat antaa tukensa eläimille ja kestävämmälle tulevaisuudelle, ovat tervetulleita mukaan EOP:n toimintaan.
Lihanormi
Mitä lihanormi tarkoittaa?
Lihanormilla tarkoitetaan sosiaalisia rakenteita ja instituutiota, jotka tukevat eläinten tappamisen ja hyödyntämisen hyväksymistä. Se liittyy opittuun ja kulttuurisidonnaiseen traditioon, joka normalisoi muunlajisen elävän olennon hyödyntämisen, kärsimyksen ja tappamisen. Eläinoikeuspuolue pyrkii murtamaan lihanormin ja muuttamaan eläimistä käytävää keskustelua; muut olennot eivät ole eläviä objekteja, joille ihminen saa tehdä mitä tahansa.
Päämääränämme on uudistaa nykyinen lihanormiin perustuva yhteiskuntamalli, joka sallii eläinten eettisesti ja ekologisesti kestämättömän käytön ihmisen tuotantovälineinä, ravintona, viihdykkeinä ja asusteina.
Lihansyöntiä ei voida enää pitää kansalaisten yksityisasiana, vaan koko maapallon tulevaisuutta ja elämän jatkuvuutta uhkaavana asiana. Asennemuutosten, teknologisen kehityksen ja niitä tukevan poliittisen ohjauksen avulla pitkällä aikavälillä kasviperäinen ruoka tai keinoliha tulee olemaan yhtä edullista kuin eläinperäinen nykyisellään. Miksi pitäisimme kiinni lihanormista, kun voimme valita muita tapoja, jotka eivät vaadi luonnonvarojen tuhlausta, monimuotoisuuden häviämistä, ilmaston vaarantamista ja eläinten tappamista?
Miten lihantuotannosta tulisi luopua?
Planeettamme ja sen eläimet eivät kestä ylituotantoa, jonka nykyiset ruokailutottumukset aiheuttavat. Eläinperäisten tuotteiden vähentäminen on hyväksi ilmastolle, luonnon monimuotoisuudelle ja globaalien vesivarantojen oikeudenmukaiselle jakaantumiselle.
Yhteiskunnan on lopetettava eläinperäisten tuotteiden valmistamisen tukeminen verovaroin ja ryhdyttävä ohjaamaan kulutustottumuksia kasviperäisten tuotteiden käyttöön. Suomalaista verotusjärjestelmää on uudistettava suosimaan kasviperäisiä tuotteita.
Etenkin eläintuotannon raskaimmin luontoa rasittavia muotoja, kuten lihan- ja maidontuotantoa tulee säädellä ympäristöperustaisesti entistä tiukemmin.
Lihansyöntiä on vähennettävä. Kasviperäisten elintarvikkeiden alv-prosenttia tulee laskea ja eläinperäisiä ainesosia sisältävien ruoka-tuotteiden prosenttia nostaa.
Lisäksi eläinperäisille tuotteille on asetettava muiden ympäristöuhkien tapaan haittavero. Ruotsissa maatalousvirasto on ehdottanut lihalle hiilidioksidiveroa, jotta päästöt saataisiin vähenemään. Veron voisi sitoa tuotannon aiheuttamiin hiilidioksidipäästöihin ja ympäristövaikutuksiin, kuten vesistöpäästöihin. Lihaveron puolesta puhuvat sekä terveys- että ympäristösyyt.
Eläintuotannosta kasvintuotantoon: Vaakakupeissa ympäristö ja talous
Veganismi – Ratkaisu globaaleihin ympäristökriiseihin löytyy ruokalautaseltamme
Mitä eläimille tapahtuu niiden “vapauduttua”?
Ihminen on myös tulevaisuudessa vastuussa elossa olevista, ihmisen huolenpidosta riippuvaisista kesytetyistä kotieläimistä. Eloon jäävistä eläimistä voidaan lajista riippuen pitää huolta eläinsuojelutiloilla tai ihmisten lemmikkieläiminä.
Millä eläinten työvoima tulisi korvata?
Niissä tapauksissa, joissa on mahdollista, eläinten työvoima tulee korvata teknologialla tai ihmistyövoimalla, minkä vuoksi uutta tekniikkaa on kehitettävä eläinten työpanoksen korvaamiseksi.
Eläimet täytyy huomioida myös kehitysyhteistyössä: esimerkiksi tehoeläintuotannon juurruttaminen sinne, missä sitä ei vielä ole, ei ole kuitenkaan osa tulevaisuuden kehitysyhteistyötä. Eläinten työvoiman korvaamisen tukeminen sen sijaan tulee olemaan eräs merkittävä kehitysyhteistyön alue. Köyhyyden vähentämisen lisäksi empatiakasvatus ja tietämyksen lisääminen eläinten kyvyistä ja tarpeista ovat välttämättömiä osia tässä työssä.
Miten käy ihmisille, jotka saavat tällä hetkellä elantonsa eläintuotannosta?
Turkistarhauksen työllistävää vaikutusta on liioiteltu jo kauan. Turkistarhaus on monelle sivutoiminen elinkeino. Turkistarhat työllistävät kausiluonteisesti. Iso osa ammatin harjoittajista siirtyy joka tapauksessa eläkkeelle seuraavien 10–15 vuoden kuluessa. Turkistarhojen alasajo on mahdollista toteuttaa asteittain siten, että yksittäiset tarhaajat eivät joudu taloudelliseen ahdinkoon. On ollut jo vuosia tiedossa, että ala tulee olemaan ennemmin tai myöhemmin kiellettävien joukossa; maailma ja työnteonkulttuuri muuttuvat.
Ilmastonmuutos tulee väistämättömästi murtamaan nykyisenkaltaisen eläintuotannon aseman. Muutoksen ei tarvitse olla kaikille edes tietoinen valinta, vaan sen voi aiheuttaa esimerkiksi sosioteknisten rakenteiden kehitys. Vaikka on täysin selvää, että kestäviin tuotanto- ja kulutustapoihin siirtyminen tulee vaatimaan pitkiä siirtymäaikoja, käytännön parannuksiin on ryhdyttävä nyt.
Miten EOP suhtautuu hyönteisten syömiseen?
Lemmikkieläimet
Vastustaako Eläinoikeuspuolue lemmikkieläimien pitoa?
Miten EOP suhtautuu eläinten harrastuskäyttöön?
Mistä lihansyöjälemmikit saavat tulevaisuudessa ruokansa?
Eläinoikeuspuolueen pitkän aikavälin päämääränä on lemmikkien kaupallisen kasvattamisen ja muun hyödyntämisen kieltäminen. Ihmisiä on valistettava ja kannustettava kasvattamisen ja ostamisen sijaan tarjoamaan koti kodittomille löytöeläimille.
teurastus ja eläimen kuolema
Mitä mieltä EOP on halal-teurastuksesta?
EOP:n näkökulmasta varsinaisen teurastushetken lisäksi huomio on kiinnitettävä siihen, että tuotantoeläin on joutunut kärsimään jo koko elämänsä: yhdelläkään eläimellä ei ole eläintuotannossa mahdollisuutta toteuttaa lajityypillisiä tarpeitaan tyydyttävästi, minkä lisäksi matka teurastamolle, sen vieraat näyt, hajut ja äänet itsessään ovat ahdistavia kokemuksia.
Suosittelemme, että jokainen eläinten hyvinvoinnista kiinnostunut lopettaisi tukemasta kärsimystä – riippumatta sen keinoista tai toteutuksesta − siirtymällä kasviperäiseen ruokavalioon.
Mikä on EOP:n kanta metsästykseen ja kalastukseen?
Emme puutu luonnon kiertokulkuun: seka- ja lihansyöjäeläimillä on oikeus lajityypilliseen ravintoon. Suomen kaltaisessa harvaan asutussa maassa on tilaa suurille lihansyöjille. Lihansyöjäeläinten kannat on turvattava villieläinten luonnollisen kantojen vaihtelun tukemiseksi, mikä edesauttaa luonnon tasapainoisuutta ihmisen kanssa.
Lihapainotteinen sekaruokavalio on kulttuurisesti omaksuttu tapa. Moraalisina olentoina meidän tulisi pidättäytyä aiheuttamasta muille eläimille kärsimystä. Periaatteessa EOP:n pitkän aikavälin tavoitteena on siis myös metsästyksen ja kalastuksen lopettaminen.
Saako eläintä hyödyntää sen kuoleman jälkeen?
SOSIAALINEN OIKEUDENMUKAISUUS JA IHMISOIKEUDET
Miksi EOP haluaa puolustaa ja suojella eläimiä, kun monet ihmiset voivat huonosti?
Eläinten tehotuotanto aiheuttaa eliökunnalle ennenkokematonta kärsimystä. Kasviperäiseen ravintoon siirtyminen edistää monitasoista hyvinvointia, joka yltää elämän arvostamisesta laajoihin terveys- ja ympäristövaikutuksiin. Eläintuotannon vähentyessä nykyisistä ruokailutottumuksista johtuvat sairaudet ja puute vähenevät, mikä lisää myös ihmisten onnellisuutta ja hyvinvointia.
Mitä mieltä EOP on ihmisten syntyvyyden rajoittamisesta?
EOP kannattaa eläimille perusoikeuksia. Mitä se tarkoittaa?
Eläinten perusoikeuksilla tarkoitamme, että eläimet ovat tuntoisia ja arvokkaita sinänsä, ja eläinten intressit on otettava huomioon eläimiä koskevassa päätöksenteossa.
Koska kaikkien elollisten intressi on olla elossa, perusoikeudet tarkoittavat sitä, että eläimiä ei voi tulevaisuudessa kohdella, hyväksikäyttää ja tappaa samassa mittakaavassa ja samoilla ehdoilla kuin nykyään.